El CIEMEN va presentar el passat dimarts 4 de setembre el Mapa de les identitats nacionals d’Europa. Una iniciativa que va començar farà un temps i que vol copsar una realitat ben diferent als mapes d’Europa que estem acostumats a veure. Així, en un moment de nova efervescència dels moviments nacionals sense estat (més enllà del cas català, hi ha canvis profunds al País Basc, a Escòcia, a Gal•les, a Flandes, a Lapònia…), el CIEMEN ha volgut aprofitar tota l’experiència recollida al llarg de les seves quasi quatre dècades de vida per editar el mapa de les identitats nacionals.
I és que al llarg de la història s’han anat configurant a Europa múltiples identitats nacionals que, sovint, no coincideixen amb les fronteres dels estats. El sentiment de pertinença a la nació espanyola, francesa, turca o russa coexisteix amb altres identitats nacionals que els estats han volgut ocultar i negar, però que són ben vives: la catalana, la corsa, la kurda o la txetxena.
Durant prop d’un any i mig l’àrea de Coneixement del CIEMEN i els periodistes de Nationalia (revista que edita el CIEMEN) han dut a terme un treball exhaustiu de recerca per elaborar els continguts del pòster. Les dades recollides són la base per a un mapa elaborat amb criteri acadèmic i que actualitza i millora les cartografies que el CIEMEN havia presentat fa ja més de dues dècades, i que inclou:
• El nom (en llengua original i en català) de cadascuna de les nacions.
• Les respectives banderes i poblacions.
• Una gradació entre identitats nacionals més consolidades i menys.
• Territoris especialment discutits entre diversos moviments nacionals.
• Un retrat actualitzat amb els canvis esdevinguts als Balcans i al Caucas les dues darreres dècades.
Val a dir que el CIEMEN forma part de l’ European Bureau for Lesser Used Languages (EBLUL), de l’Observatorio Eurolatinoamericano sobre Desarrollo Democrático y Social (EURALAT) i de la Conferència de Nacions Sense Estat d’Europa (CONSEU) i és membre de la FOCIR des del 1995.