Actualment, la tendència de les organitzacions catalanes a treballar en xarxa amb organismes internacionals és una realitat que creix dia a dia. Amb l’ objectiu de documentar-ho, donar-hi continuïtat i oferir-ho a totes les entitats que creuen en la importància de la presència internacional, la FOCIR ha volgut recollir en aquesta col·lecció models de reconeixement internacional promoguts des de la societat civil del nostre país.
La col·lecció casos d’ internacionalització vol oferir així diferents fulls de ruta que han seguit algunes organitzacions catalanes en el seu camí cap al reconeixement global. La col·lecció està pensada com un recurs pedagògic que ha d’ ajudar el conjunt del teixit associatiu català a definir les seves pròpies estratègies i superar les dificultats per participar amb veu pròpia a les seves branques internacionals.
El reconeixement internacional de l’escoltisme català
El primer número de la col·lecció, El reconeixement internacional de l’escoltisme català, és fruit de la recerca i el treball de Josep Castells. L’autor és un dels impulsors i principals responsables del procés de reconeixement internacional del moviment escolta català, un moviment educatiu pioner en la causa internacional.
El reconeixement internacional del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC)
El segon número de la col·lecció és el El reconeixement internacional del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC). El llibre copsa el procés mitjançant el qual el CNJC va entrar a formar part del Fòrum Europeu de la Joventut – YFJ -, de la plataforma de coordinació de les organitzacions juvenils europees i dels consells nacionals de joventut de quasi tots els estats del continent europeu. Només en el cas de Bèlgica i d’Espanya hi ha reconegut al YFJ més d’un consell per estat, el flamenc i el való en el cas belga i l’espanyol i el català en el cas de l’estat espanyol. I és el cas català el que les autores Marina Gallés, antiga responsable internacional del Consell, i Elena Jiménez, que va ser vicepresidenta del Fòrum Europeu de la Joventut, relaten en aquesta publicació.
El reconeixement internacional de la Fundació puntCAT
El tercer llibre de la col·lecció, El reconeixement internacional de la Fundació puntCAT, analitza el reconeixement internacional de la Fundació puntCAT, entitat que gestiona el domini d’Internet .cat, actualment el primer i únic domini d’Internet que representa una llengua. Aquesta publicació és fruit de la recerca i el treball de David de Montserrat, Jordi Iparraguirre i Joan Francesc Gras.
El reconeixement internacional de les federacions esportives catalanes
El reconeixement internacional de les federacions esportives catalanes. Els casos de la Federació Catalana d’Esquaix i Raquetbol i el de la Federació Catalana de Patinatge constitueix el quart número de la col·lecció i s’hi analitzen dos casos de federacions esportives catalanes i els seus esforços per assolir el reconeixement internacional. D’una banda, s’hi explica un procés de reconeixement reeixit, el de la Federació Catalana d’Esquaix i Raquetbol; i de l’altra, un de més dificultós, que és el que va seguir la Federació Catalana de Patinatge. Ambdós són una mostra dels esforços que es fan des de l’àmbit esportiu per tenir presència internacional. Aquesta publicació és fruit de la recerca i el treball de Sergi Blàzquez, Oriol March i Roger Nadal.
El reconeixement internacional de la Intersindical-CSC
El cinquè número de la col.lecció de casos d’internacionalització El reconeixement internacional de la Intersindical-CSC és fruit de la recerca i el treball d’Àlvar Llobet. S’hi analitzen el procés i les vies que el primer sindicat català, no subjecte a cap organització d’àmbit espanyol, va emprendre per tal d’aconseguir tenir representació oficial a l’àmbit sindicalista internacional. Cofundadora de la Plataforma de Sindicats de Nacions Sense Estat al 2002, no és fins al 2007 que la InEtersindical-CSC assoleix el reconeixement com a membre de la Federació Sindical Mundial (FSM), la segona confederació internacional de sindicats més gran del món reconeguda per l’Organització Internacional del Treball.
El reconeixement internacional de l’Institut d’Estudis Catalans i de les seves filials
A finals de novembre, sortirà publicat aquest sisè número de la col.lecció dedicat a la internacionalització de l’Institut d’Estudis Catalans i 8 de les seves filials. Aquesta publicació és fruit de la recerca i treball d’en Josep Maria Camarassa. L’acte de presentació del llibre es celebrarà el 23 de novembre de 2016 a l’Insitut d’Estudis Calanans. Per a més informació, adreceu-vos a secretaria@focir.cat.
El reconeixement internacional de la Jove Cambra Internacional de Catalunya
El reconeixement internacional de la Jove Cambra Internacional de Catalunya constitueix el setè número de la col·lecció i és fruit de la recerca i el treball de la Carlota M. Moragas Fernández. S’hi analitza el procés i les vies que la Jove Cambra Internacional de Catalunya va emprendre per aconseguir reeixir com a subjecte nacional dintre la Junior Chamber Internacional (JCI). L’any 1995, la JCI de Catalunya va culminar el procés de reconeixement internacional de l’organització. Des d’aleshores ençà, la Jove Cambra Internacional de Catalunya és reconeguda i representada com qualsevol dels altres cent vint-i-tres països que formen part de la JCI arreu del món.
La col·lecció compta amb el suport i l’interès de la Secretaria d’Afers Exteriors i de la UE del Departament d’Afers i Relacions Insitucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.
Si esteu interessats en rebre exemplars poseu-vos en contacte amb la FOCIR mitjançant el correu-e secretaria@focir.cat o el telèfon 93 269 05 40.
Descarregueu-vos la col.lecció de casos d’internacionalització en format digital.