Enguany es celebra la seva segona edició del Fòrum Social Català sota el lema “Contra la seva crisi, les nostres solucions. Combatem la crisi canviant el sistema!”. La trobada que tindrà lloc el 30 i 31 de gener a la seu central de la Universitat de Barcelona, aplega un programa d’activitats molt ampli de la mà de més de 120 organitzacions catalanes, nou de les quals són entitats membres de la nostra federació.
El Fòrum Social Català (FSCat) neix el 2008 i és un espai de trobada obert, divers, plural, no confessional, no governamental i no partidari. Des del primer Fòrum Social Mundial, passant pels Fòrums Socials Europeus i els Fòrums Socials locals, aquestes trobades d’activistes d’arreu del món s’han establert com una cita ineludible per debatre i teixir estratègies pel canvi social. Arrel del darrer FSM, que va tenir lloc a Belém (Brasil) el gener del 2009, sorgeix la crida internacional per a la realització de diferents fòrums locals descentralitzats, repetint el model de les jornades de mobilitzacions locals del 2008. A Belém es va incidir en la necessitat de desenvolupar un procés de treball col•lectiu en sintonia amb l’evolució dels efectes de la crisi i les diverses respostes emergents. El FSCat2010 és resultat d’aquesta crida i articula de manera descentralitzada i en xarxa a entitats i moviments socials de Catalunya, País Valencià i les Illes, amb inquietuds similars, involucrats en accions locals i/o internacionals.
El gruix de la programació seran els seminaris proposats per les entitats participants i l’activitat de cloenda, l’assemblea de moviments socials, mitjançant la qual es vol afavorir l’articulació de les lluites dels moviments socials que vulguin participar-hi. Per arrodonir la programació hi haurà una fira d’entitats amb diversos estands i algunes activitats culturals i artístiques en paral•lel. Prèviament als actes del cap de setmana, el dia 28 tindrà lloc una manifestació unitària contra l’Europa del Capital, coincidint amb la reunió dels ministres de Treball de la UE.
La contribució de la FOCIR vindrà de la mà de nou de les seves entitats membres, l’Associació Catalana d’Esperanto, el Centre d’Estudis Francesc Eiximenis, el Centre Unesco de Catalunya, el CIEMEN, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, l’ Intersindical-CSC, Justícia i Pau, NoVA- Centre Per a la Innovació Social i l’Observatori del Deute en la Globalització. Totes elles participaran en diverses campanyes i seminaris com “Alternatives a la Banca”, “Associacionisme i joventut”, “El jovent treballador català, davant la crisi capitalista”, “Salvem la democràcia”, “Globalització i sostenibilitat lingüística”, “Crisi de la democràcia i defensa de la política” o “Pluralisme religiós i laïcitat”.