“Notes per a entendre el que passa a Haití, un any després del terratrèmol i més enllà” és el títol del document que l’ODG, membre de la FOCIR, ha publicat dins dels actes de la campanya “Haití, un terratrèmol que dura segles” quan ara es compleix un any del terratrèmol que va sacsejar el país més pobre de l’hemisferi nord.
El dossier tracta extensament no només la situació actual d’Haití després de la tragèdia sinó que va més enllà desgranant les raons històriques de l’empobriment del país caribeny i que han agreujat les conseqüències del sisme.
Els fets del 12 de gener del 2010 han deixat a dia d’avui a més d’un milió i mig de persones sense llar vivint en més de 1.000 assentaments improvisats. Els efectes sobre la distribució d’aliments, nous brots de còlera que han causat la mort a 2.500 persones, i l’increment en els casos de violència masclista, són alguns dels efectes devastadors que analitza el dossier. L’abast però d’aquests problemes va més enllà del desastre natural i enllaça amb la situació econòmica, política i social d’Haití abans del terratrèmol, una situació hereva del colonialisme i “de les contínues ingerències occidentals”. Així, remarca el dossier, tot i que “cada any es produeixen en el món uns 50 moviments sísmics de magnitud similar” “en molt poques ocasions s’arriba al grau de destrucció i devastació registrats a Haití”.
Pel que fa a les ajudes de la comunitat internacional el document remarca que només un 10%, 897 milions de dòlars, de les promeses per al 2010/2011 han estat desemborsades i que aquestes només inclouen ajuda a la reconstrucció i no a l’ajuda humanitària. A més a més, el document denuncia l’exclusió de la societat civil en el procés de presa de decisions pel futur del país, un procés que va quedar en mans del govern i de la Comissió Interina per a la Reconstrucció d’Haití formada pels donants que superaven els 100 milions de dòlars (Estats Units, el Banc Interamericà de Desenvolupament o Espanya, entre altres). Les irregularitats polítiques no van passar desapercebudes pels ciutadans que van forçar eleccions anticipades el passat mes de novembre. El resultat però està força discutit i s’han denunciat certes anomalies electorals. El proper 16 de gener se celebrarà la segona volta.
El dossier forma part d’una campanya que diverses ONG han preparat a Barcelona entre el 18 de gener i el 13 de febrer de 2011 amb l’objectiu de mostrar la solidaritat amb el poble haitià i denunciar les causes que han convertit Haití en un dels països més vulnerables del món.