Més de 150 escriptors, coordinadors, activistes, experts i altres convidats de totes les parts del món, es van reunir a Cracòvia per assistir al congrés bianual del Comitè de l’Escriptor Empresonat del PEN Internacional i a la trobada de la Xarxa ICORN (la xarxa internacional de ciutats refugi d’escriptors), que van tenir lloc del 14 al 17 de maig. Aquest acte, que va comptar amb la presència del PEN Català, va estar organitzat conjuntament per la ciutat de Cracòvia i el PEN Polac, amb la col•laboració de l’edició d’enguany del Festival de Poesia Milosz.
Aquesta conferència va ser una plataforma on els centres PEN de tot el món van intercanviar idees i van debatre sobre els diferents aspectes de la llibertat d’expressió i els reptes que els periodistes i escriptors afronten arreu del món. Enguany, aquesta trobada, va centrar la seva atenció en el mitjans de comunicació digitals, seguint la recent declaració sobre la llibertat d’expressió en els mitjans digitals del PEN Internacional.
Com a actes destacats d’aquest congrés, trobem una conferència de l’expresident del PEN Polac, Wladyslaw Bartoszewski, escriptor, historiador i activista social, i un panel de discussió sobre la promoció dels drets humans i la pau a l’Europa Central i de l’Est. També hi va haver una vetllada poètica i musical amb la participació d’escriptors de Zimbabwe, Palestina, Nagalàndia (Índia), Islàndia, Iraq, Algèria, Iran i Iemen.
La Xarxa ICORN de Ciutats Refugi és una organització internacional independent que ofereix als escriptors perseguits d’Europa, Àfrica, Amèrica, l’Orient Mitjà i Àsia un lloc segur on escriure i expressar-se lliurement, sense por de ser censurats o silenciats. Va sorgir a Europa l’any 2006, i a data d’avui més de 40 ciutats, entre elles Barcelona i Palma de Mallorca, i regions d’arreu del món s’hi ha unit.
El Comitè de l’Escriptor Empresonat del PEN Internacional treballa amb escriptors perseguits arreu del món. Es va crear l’any 1960 en resposta als creixents intents de silenciar veus dissidents empresonant escriptors i periodistes. Aquest comitè segueix anualment uns 700-900 casos d’escriptors perseguits i treballa conjuntament amb la Xarxa ICORN.
El PEN Català, entitat membre de la FOCIR des de l’any 1995, és una plataforma per a la projecció internacional de la literatura i dels escriptors i escriptores dels territoris de parla catalana. Aquesta projecció internacional es materialitza a través de la seva participació activa amb els objectius del PEN Internacional, fonamentalment la defensa de la llibertat d’expressió i la lluita per a l’alliberament dels escriptors empresonats. Des de l’any 2009 el PEN Català ostenta la presidència del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional, encapçalada pel filòsof Josep M. Terricabras.