Avui volem prestar especial atenció a la feina que estan duent a terme associacions de base catalanes com l’Associació Catalana per la Pau (ACP) en la seva lluita per col•laborar en la transformació de vida de les poblacions més desfavorides i en l’assoliment d’estructures socials més justes.
Si bé la major part de la seva feina és a llarg termini i s’activen en projectes que demanden un seguiment continuat entès com una carrera de fons, en el que es busca la sostenibilitat i la consolidació de canvis profunds, en aquesta ocasió us volem apropar l’esforç que estan posant en la posada en marxa d’una campanya en acció d’emergència per donar suport a organitzacions comunitàries filipines.
S’han xifrat en prop de deu milions les persones afectades pel supertifó Haiyan que ara malden per sobreviure sense aigua, menjar, llum, ni lloc on refugiar-se. Províncies senceres de Filipines han quedat afectades, amb totes les vies de comunicació tallades. L’ajut internacional ha començat a enviar material: diversos estats membres de la UE s’han mobilitzat, així com ONGs més grans com Acció contra la Fam o Metges sense fronteres, que han enviat tant material com personal tècnic.
És en aquest context que l’acció d’ONGs més petites com l’Associació Catalana per la Pau cobra gran importància i recull la implicació dels ciutadans i ciutadanes catalanes que s’han sensibilitzat i decidit contribuir amb aportacions econòmiques. L’ACP treballa amb organitzacions socials comunitàries a Filipines, que s’agrupen dins de la coordinadora Bayan d’organitzacions i moviments populars, el Council for Health and Development (CHD), Advocates for Community Health i l’organització de dones Gabriela. Aquestes demanen ajut econòmic, a fi de sostenir i continuar les missions mèdiques a terreny, atenent les poblacions més vulnerables, les accions de primers auxilis i de rehabilitació a les zones afectades pel tifó i especialment a Samar, Layte i Capiz.
Després del pas de supertifó Haiyan, les illes filipines de Samar i Leyte han quedat particularment afectades. Mentre que el gruix de l’ajuda internacional tracta d’arribar a les regions sinistrades, els membres del Council for Health and Development han pogut aportar el seu suport a la població des del primer moment, gràcies al seus programes de salut comunitària HEALS.
Sumat a la feina del CHD, Bayan, en tant que coordinadora de les organitzacions populars a Filipines i mobilitzadora en la promoció dels drets dels camperols, està aprofitant la seva extensa xarxa d’oficines regionals i d’organitzacions membres, per planificar la distribució dels kits alimentaris i l’organització de missions mèdiques.
La campanya de recollida de fons segueix en marxa. Podeu col•laborar si entreu a la seva pàgina web: www.acpau.org.
L’Associació Catalana per la Pau és una organització membre de la FOCIR des del 2013, que cerca contribuir des del nostre país al compromís i l’acció de la ciutadania vers la creació de condicions, a escala universal, que possibilitin a tothom, l’exercici de tots els drets que garanteixen la dignitat de les persones, a partir de la cooperació al desenvolupament, l’acció humanitària, l’educació i la mobilització social.