La Societat Catalana de Biologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i la Sra. Rosa Mª Carrasco i Azemar van rebre el proppassat 20 d’abril la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Aquest guardó, reconeix 25 personalitats i 15 entitats que han destacat pels seus mèrits i pels seus serveis a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.
La Societat Catalana de Biologia (SCB) ha rebut el guardó en celebrar-se, enguany, el centenari del seu naixement, “per la seva reconeguda aportació a la recerca, la divulgació i la projecció internacional de les ciències de la vida des dels territoris on es parla la nostra llengua. Les seves activitats afavoreixen la col•laboració i l’intercanvi entre els científics, les institucions i els estudiants del sector”. La SCB es va fundar l’any 1912 amb el nom de Societat de Biologia de Barcelona i va ser la primera filial de l’Institut d’Estudis Catalans, membre de la FOCIR. Al cap de pocs anys, va assolir un paper destacat com a institució científica. Actualment, la SCB està afiliada a la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC i és composta per més de mil cinc-cents socis, set seccions territorials pels territoris de llengua i cultura catalanes, cinc seccions transversals i quinze seccions temàtiques. En els últims anys, han estat relacionades amb la SCB personalitats com Lynn Margulis, Mariano Barbacid, Eudald Carbonell, John Ingraham, Stanley Miller, Federico Mayor Zaragoza o Valentí Fuster.
La Sra. Rosa Mª Carrasco i Azemar, directiva en l’àmbit del guiatge i referent de la seva història a casa nostra, ha rebut la Creu de Sant Jordi “per haver contribuït destacadament a l’evolució i a la consolidació a Catalunya d’aquest moviment femení d’educació en el lleure”. Com a directora general de Joventut durant l’etapa de la Generalitat provisional, impulsà la creació del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i la figura dels regidors municipals de joventut. La Sra. Rosa Mª Carrasco, nascuda el 1936 i filla del polític català Manuel Carrasco i Formiguera, va començar la seva vinculació amb el guiatge com a cap d’unitat i d’agrupament a les Guides de France. Més tard va ser comissària internacional de la Germanor de Noies Guies i comissària fundadora de les Guies Sant Jordi, i va participar a la Conferència Internacional Catòlica del Guiatge. Una altra de les contribucions de Rosa Maria Carrasco a l’escoltisme i el guiatge català va ser l’impuls de la doble figura de comissari i comissària, quan l’any 1977 es van fusionar els Minyons Escoltes i les Guies Sant Jordi per crear els Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Des de la FOCIR vàrem donar suport a la sol·licitud que va fer la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge i felicitem als guardonats.
Consulta el comunicat del govern català amb el llistat complet de premiats.
Notícies:
http://www.iec.cat/activitats/noticiasencera.asp?id_noticies=459
http://www.escoltesiguies.cat/node/3155