El passat dimecres 10 de juliol unes quaranta entitats socials, entre elles la FOCIR i algunes de les seves entitats membres, van presentar en roda de premsa una proposta de Pacte Nacional d’Acció Exterior per a Catalunya, amb l’aspiració de reformular la política exterior de la Generalitat per donar-li una vessant més “democràtica, participativa i de sensibilitat social”. La presidenta del Consell Català de Cooperació i directora de Avaluem, Núria Camps, i el president de Fundipau, Xavier Masllorens, desgranaren els eixos de la seva proposta.
“No és suficient amb canviar una política espanyola per una catalana, cal també una major amplitud democràtica”, va resumir Camps, que va remarcar la importància que Catalunya compti amb una acció exterior participativa i compromesa social i nacionalment.
“Volem participar des de demà mateix en polítiques públiques que siguin realment inclusives” ha senyalat Masllorens, que va reivindicar la importància que la política exterior no es limiti als àmbits econòmics, cultural i identitari, sinó que es centri també en l’apartat social.
El Pacte és resultat del treball d’un grup de persones de diferents entitats, provinents d’àmbits associatius molt diversos, que arrel dels canvis que s’han vingut donant al país, s’han reunit per reflexionar i estudiar les diferents formes d’incidir en la consolidació d’una acció exterior catalana participativa, ètica i coherent.
D’un primer document que es va finalitzar al gener del 2013 i al que moltes organitzacions s’hi van adherir, ha sorgit ara el PACTE NACIONAL D’ACCIÓ EXTERIOR, que cerca promoure un gran acord de país en el que es plantegen quines han de ser les polítiques públiques d’acció exterior.
Organitzacions socials, entitats, sindicats, partits, Parlament i Govern estan convidats per tal de fer les aportacions pertinents de com èticament Catalunya pot projectar-se al món, amb els seus drets i deures.
El Pacte està obert a adhesions d’organitzacions i entitats que col·lectivament volen participar en l’elaboració i ampliació del document. Les temàtiques que hi estan contemplades abasten 8 àmbits d’acció: identitat i cultura, economia, europa social, representació institucional a l’exterior, cooperació al desenvolupament, socioambiental, pau, seguretat i defensa i migracions, emigracions i asil.
Amb l’ànim que es faci extensiu a tots els sectors i al llarg i ample de tot el país i de buscar la complicitat dels partits polítics, el passat divendres es va presentar el Pacte al Parlament de Catalunya amb una intervenció davant la Comissió d’Exteriors, Unió Europea i Cooperació per tal que el debat de la nova acció exterior tingui en compte les reflexions de les organitzacions socials.
Podeu accedir al llistat de les entitats adherides fins al moment tot clicant aquí.
Recull de notícies
Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida