Ernest Benach inaugura les X Jornades de la FOCIR que remarquen el paper capital de la cultura en la construcció de la identitat catalana a l’exterior. El proppassat dissabte 23 d’octubre es van celebrar, a l’Institut d’Estudis Catalans, les X Jornades de la FOCIR on experts en relacions internacionals i cultura van avaluar el rol de la diplomàcia cultural en les relacions exteriors catalanes.
La cultura catalana, entesa en un sentit ampli, és una peça clau en la construcció de la identitat del nostre país. Tot i que és cert que la cultura s’ha utilitzat sempre indirectament en el terreny diplomàtic, també és cert que des de fa uns anys el pes creixent dels aspectes socials i humans en les relacions internacionals obre noves escletxes i oportunitats per a posicionar i fer visible la nostra cultura al món.
En aquest sentit, la FOCIR ha volgut centrar les seves X Jornades en aquesta àrea de treball creant un espai de reflexió i trobada entre entitats, polítics i acadèmics.
L’obertura de l’acte va anar a càrrec del president del Parlament, Ernest Benach, del director general de Projecció Internacional de les Organitzacions Catalanes, Ignasi Doñate, del vicepresident primer de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, i de la presidenta de la FOCIR, Mònica Sabata. Ernest Benach en el seu discurs va destacar el paper clau que juga la diplomàcia cultural en la construcció identitària i va incidir en la necessitat de teixir xarxa i de multiplicar “les antenes que tenim al món”. Mònica Sabata, per la seva banda, va fer una crida al nou govern “sigui quin sigui per a que prioritzi les relacions internacionals i estableixi un interlocutor clar per dialogar i treballar amb la societat civil”.
El programa va estar dividit en una conferència inaugural i dues taules rodones. Samuel Jones, investigador en política al Departament de Cultura, Mitjans de Comunicació i Esports de Demos, think tank britànic, va donar a conèixer conceptes com el de soft power i smart power en el nou context global. “El paper de la cultura en la diplomàcia dels governs subestatals” va ser el següent tema que va reunir en una mateixa taula a Eduard Miralles, president de la Fundació Interarts, Colin Hicks, ex director de Serveis Culturals a l’Oficina del Govern del Quebec a Londres i Josep Bargalló, director de l’Institut Ramon Llull que van aportar els seus coneixements i experiències. Eduard Miralles va parlar d’un nou escenari postdiplomàtic mentre que Colin Hicks va voler remarcar que el repte de la cultura passa ara per la mobilització internacional d’artistes i creadors a més d’exposar el cas del govern del Québec i del seu paper clau en la Convenció de la UNESCO sobre la protecció i la promoció de la diversitat de les expressions culturals. El director de l’Institut Ramon Llull va emfatitzar que la llengua del món és la traducció i cal traduir la nostra identitat per fer-la visible internacionalment. “La diplomàcia política- ha dit- s’està empetitint mentre que la diplomàcia cultural s’està engrandint”.
La segona sessió centrada en la cooperació i creació de xarxes culturals ha volgut mostrar iniciatives culturals de caire internacional en àmbits com l’esport de la mà de Rossend Sanglas. Sanglas va parlar de l’esport des d’una vessant cultural, com una eina per a la construcció de valors més enllà de la competitivitat. Josep Altayó, amb una amplia experiència en institucions culturals, va destacar, que en aquest terreny, s’ha d’actuar internacionalment però en clau local. La darrera intervenció va ser responsabilitat de Carles Torner, ex secretari del PEN Català i d’en Quim Arrufat, en representació del CIEMEN, que van exposar el cas excepcional de la Declaració de Drets Lingüístics que es va promoure des del nostre país amb el màxim rigor científic i jurídic. En el debat, entre altres qüestions, es va reclamar la necessitat d’una formació en diplomàcia per aquests nous ambaixadors que són les entitats de la societat civil.
Les Jornades que es van celebrar com cada any a l’Institut d’Estudis Catalans van aplegar setanta persones, moltes de les quals ja havien participat en edicions anteriors. La Junta de la FOCIR treballarà ara en la recopilació d’idees i recomanacions sorgides al llarg de les diferents sessions per oferir-les a les seves entitats membres i contribuir així en la seva tasca diplomàtica.
Descarregueu el programa de les jornades