La campanya Banc Santander sense armes, integrada pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, de Justícia i Pau, l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i per SETEM, amb el suport de diversos accionistes que han delegat en la campanya 300.000 accions, va fer-se visible a la Junta General d’Accionistes del Banc Santander, que va tenir lloc el proppassat 17 de juny, mitjançant les intervencions de Jordi Calvo i Annie Hoh.
Jordi Calvo i Annie Hoh van denunciar davant de tots els assistents les inversions en el sector armamentístic d’aquesta entitat financera, fent esment especial a les inversions en municions de dispersió, armes nuclears i d’urani empobrit. En les seves intervencions van destacar que amb aquestes inversions es fomenta la no resolució de les més de trenta guerres que avui en dia són escenari de violència armada, així com altres pràctiques reprovables des d’un punt de vista de drets humans o mediambientals. La responsabilitat de les entitats financeres en aquest sentit és important, ja que les empreses d’armes no podrien subsistir si no fos pel recolzament financer que reben.
El Grup Santander ha aportat 958.720.000€ des del 2006 a la producció d’armes. D’acord amb les investigacions de la Campanya Banc Santander sense armes, els fons d’inversió gestionats per l’entitat financera inclouen accions i bons de 13 empreses que fabriquen armes prohibides per tractats internacionals, que l’entitat financera ha recolzat a 4 d’elles en l’emissió de bons i accions, i que té participacions accionarials en unes altres quatre empreses d’armament.
Emilio Botín, president del Banco Santander, va negar totes les acusacions però sense donar cap argument ni prova que les desmenteixi. Al llarg de l’assemblea també va anunciar que el Banc Santander ha tingut uns beneficis de 8.181 milions d’euros el 2010, un 8,5% menys que a l’any 2009, i que l’estat suposa el 15% del benefici del Grup Santander.
En aquesta mateixa línia, Tica Font, directora de l’ICIP, ha publicat recentment un article on analitza l’informe sobre exportacions de material de defensa i doble ús de l’any 2010, que el passat 1 de juny el Govern espanyol va lliurar als grups parlamentaris. A l’article explica que enguany “les exportacions de material de defensa han pujat a 1.128,3 milions €, un 16,2% inferior al 2009, i ha situat Espanya en el 7è lloc del rànquing mundial d’exportadors”. “El més cridaner d’aquest informe -alerta- és que gairebé tots els països àrabs amb revoltes populars han rebut armes de fabricació espanyola”.