Mediadors de la República de Guinea i de Colòmbia van explicar els seus projectes de cooperació amb Catalunya. La Fundació Desenvolupament Comunitari (FDC) va dur a terme del 21 al 25 de novembre la seva Escola de Tardor. Un espai on es va poder reflexionar al voltant de l’organització comunitària, la participació ciutadana i la mediació en contextos de crisi. En aquest marc, la FDC va convidat a experts de Guinea Conakry i de Colòmbia, dos països amb conflictes severs, on s’han organitzat xarxes de 250 mediadors i de prop de 150 líders comunitaris, gràcies al treball conjunt d’entitats locals amb l’organització catalana.
La Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) va voler donar suport a la trobada i va organitzar el dia 23 de novembre un acte amb els representants de l’entitat organitzadora i experts d’aquests dos països. En aquest acte, Bakary Fofana, president fundador del “Centre du Commerce International pour le Développement (CECIDE)” i exministre d’Afers Exteriors de la República de Guinea, va remarcar la importància d’establir una cooperació horitzontal i de prevenció del conflicte, més enllà de la que es dóna en situacions d’emergència. En aquest sentit, Fofana va declarar que a Àfrica de l’Oest no hi ha cap altre entitat que hagi treballat sota l’òptica de l’acció conjunta i en temes de capacitació com ho ha fet i ho la FDC.
També vam poder escoltar Mario Fernando Quesada, coordinador nacional de la “Red de Justícia Comunitaria y Tratamiento de los Conflictos” (Colòmbia) i a Juan Fernando Vélez, director executiu de “Corporación Región” (Colòmbia, Medellín). Ambdós experts van repassar els darrers esdeveniments polítics a Colòmbia i també van voler destacar la necessitat de repensar les estratègies de cooperació. Mario Quesada va declarar que hi ha llocs com Ciudad Bolívar on “la cooperación internacional nos ha dañado y nos ha quitado posibilidades” ja que ha creat dinàmiques de dependència. Juan F. Vélez, per la seva banda, va voler destacar que hi ha sectors en el món de la cooperació que s’enfoquen cap al model capitalista, enfortint els recursos, quan el que haurien de fer és proporcionar estratègies per millorar el teixit associatiu des del respecte, la confiança i la cooperació.
Carles Riera, president de la FDC, va fer èmfasis en la vocació internacional de l’entitat. En aquest sentit, Riera va dir que les relacions que estableix la Fundació tenen un sentit polític, que supera la cooperació tradicional i el seu caràcter subsidiari. Eulàlia Pascual, vocal de la FOCIR i presidenta de la Federació Catalana d’ONGs pels drets humans, va remarcar la tasca de diplomàcia pública que la societat civil catalana realitza arreu per guanyar espais al món i per la resolució de conflictes. És en aquest context, que Bakary Fofana va explicar com va ser la societat civil guineana qui el 2006-2007 va revelar-se contra el poder i demanà unes eleccions democràtiques mitjançant una organització que esdevingué un interlocutor obligat amb el govern. Des d’ençà, la FDC ha treballat amb CECIDE per capacitar a la ciutadania guineana en termes de lideratge i junts han començat una tasca diplomàtica paral•lela a la dels governs que ha esdevingut clau per a la transició democràcia del país.
La Fundació Desenvolupament Comunitari treballa la cooperació internacional sota l’òptica de l’acció conjunta amb les contraparts, articulant-la amb la seva feina local. FDC expressa el seu compromís per trobar nous diàlegs creatius que facin créixer la vida comunitària de forma justa i solidària. Uns diàlegs que són absolutament necessaris en el context de crisi actual.