El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) ha publicat recentment dos estudis sobre el moviment associatiu juvenil a Catalunya.
El primer d’ells, Estudi del moviment associatiu juvenil a Catalunya, ha estat realitzat gràcies a la col•laboració de les entitats membres del CNJC i de l’Observatori del Tercer Sector de Catalunya. Aquest informe pretén oferir dades objectives i indicadors per a conèixer l’estat en què es troba el conjunt del moviment associatiu català, fer una aproximació ordenada a les entitats juvenils, posant l’èmfasi en aquelles membres del CNJC, i elaborar un mapa de l’associacionisme juvenil al territori. Aquesta recerca planteja una anàlisi específica per aquestes organitzacions, mostrant aspectes com la seva dimensió, estructuració i funcionament.
“El fet de voler saber, forma part de la necessitat d’augmentar el reconeixement, suport i foment de l’associacionisme com a model de construcció d’una societat civil organitzada i compromesa socialment amb el seu entorn”, expliquen les entitats autores de l’estudi.
El segon informe, Foment i el suport a l’associacionisme juvenil a Catalunya, l’han elaborat conjuntament amb la Fundació Ferrer i Guàrdia. Aquest estudi consisteix en l’anàlisi d’entrevistes fetes a experts provinents del món associatiu, universitari i institucional, i parteix de la convicció de que l’associacionisme juga un paper fonamental en l’articulació de la societat civil i en la provisió d’estructures i mecanismes per a l’aprenentatge de la participació.
La pregunta sobre en quina forma els canvis socials i culturals que s’estan produint en la nostra societat afectaran a la xarxa associativa, a la seva fortalesa i a l’eficàcia en les seves funcions, ha portat a les entitats autores d’aquest informe a centrar la seva atenció en les entitats juvenils.
És precisament aquest interès per millorar l’activitat associativa, el que ha impulsat l’elaboració d’aquest estudi. En un moment de desconcert i canvi com l’actual, en el que es barregen les iniciatives, les pràctiques, les anàlisis i els discursos, en el que les posicions poden oscil•lar des de la resistència institucional al canvi fins a la fascinació acrítica per la innovació constant, cal fer un exercici de reflexió profunda sobre el paper de l’associacionisme, les seves debilitats i les seves fortaleses.
El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), entitat membre de la FOCIR des de l’any 2009, va ser creat el 1976. Entre els seus objectius bàsics hi ha el de fomentar l’associacionisme juvenil, promoure les relacions entre les entitats juvenils i projectar l’activitat del moviment associatiu català en l’àmbit internacional. Forma part de l’European Youth Forum. El seu procés de reconeixement dins d’aquesta entitat va ser estudiat per la FOCIR en el segon número de la Col•lecció Casos d’Internacionalització.