El proppassat 21 de juny i coincidint amb la commemoració del 20è aniversari de l’esclat de les Guerres dels Balcans, 25 de juny, Horitzó Europa i IGMAN Acció Solidària, amb el suport de la Taula pels Balcans, la revista ONGC i la Fundació CATmón, van organitzar un acte de reflexió i conscienciació sobre el conflicte i les seves seqüeles.
L’acte va tenir lloc al Teatre Tantarantana a les vuit del vespre i va consistir en un debat i una representació teatral. Martí Anglada, periodista i expert en relacions internacionals, juntament amb Sonja Mitrovic, llicenciada en Relacions Internacionals per la Universitat de Belgrad i especialista en processos democràtics als Balcans, van ser els encarregats de dirigir el debat. Posteriorment els assistents van fruir de l’obra “La idea d’Europa” de George Steiner, una adaptació teatral d’un llibre sobre el fet europeu d’Òscar Intente, que alhora n’és director i protagonista. La peça, que és sobretot una història de civilització, ens parla d’un cansament de la mateixa història que ens cau com un pes al damunt, amb episodis d’una brutal atrocitat, però que és, alhora, un territori de conquesta individual i col•lectiva. Ens alerta del perill d’un ensopiment que caldrà combatre amb els valors nascuts amb la idea de la Raó. El geni d’Europa, diu, és el de la diversitat. L’objectiu, la unió. Més Europa és l’única esperança per evitar un nou conflicte com el viscut als Balcans.
Les Guerres dels Balcans estan considerades el conflicte armat més greu que Europa ha patit des de la fi de la Segona Guerra Mundial. La incapacitat de la Unió Europea per aturar els assassinats indiscriminats de civils, les violacions sistemàtiques i el desplaçament forçat de població va permetre que Europa visqués una nova neteja ètnica abans d’acabar el segle XX. IGMAN, molt implicada des dels seus inicis amb aquest conflicte, pren el seu nom d’un turó proper a la ciutat de Sarajevo, des d’on els bosnians van resistir durant dos anys l’exèrcit serbi, impedint així la culminació del setge d’aquesta ciutat.