Del 23 al 26 de maig el Centre Cívic La Sedeta (c/Sicília 321, Barcelona) va acullir la 1ª Trobada de Cineclubs de la Mediterrània. Mitjançant taules rodones, sessions de treball i projeccions, la Federació Catalana de Cineclubs i l’ONG Sodepau, impulsores de la iniciativa, van posar el seu focus en la distribució del cinema àrab entre els països participants: Algèria, Itàlia, Marroc, Palestina, Tunísia i Catalunya.
Els cineclubs en el marc de la Mediterrània tenen una trajectòria històrica que versa entre els 50 i 80 anys. Durant tot aquest temps s’han consolidat com una opció de cinema d’autor i de qualitat envers el cinema comercial imperant, cadascú adaptant la seva activitat associativa a la realitat del seu país. Trobades similars (malgrat que no en l’àmbit mediterrani) s’han realitzat anteriorment en el marc de la Federació Internacional de Cineclubs (FICC) i s’han mostrat com iniciatives de gran abast en la preparació de Projectes comuns entre els nostres països.
La trobada va nèixer amb l’objectiu d’impulsar iniciatives d’organització i distribució alternativa del cinema del món àrab i propiciar una reflexió al voltant de la història i vigència dels cineclubs com a organitzacions nascudes des del públic i exhibidores d’un tipus de cinema allunyat de l’oferta més comercial. A més de les taules rodones, reunions internes van permetre donar sortida a projectes concrets d’intercanvi, difusió i distribució dels films. Les conclusions de la trobada quedaran recollides en un document signat per tots els participants (‘Carta de Barcelona’).
La trobada va anar acompanyada d’un Cicle Documental sobre la Mediterrània a La Sedeta, amb set films aportats pels països presents a la trobada: “Bougafer 33”, d’Ahmed Baidou (Marroc, 2010), “Algérie tours-detours”, d’Oriane Brun- Moschetti i Leïla Morouche (Algèria, 2007), “Investigación personal”, d’Ula Tabari (Palestina, 2002), “We are here”, d’Abdallah Yahya (Tunísia, 2011), “Shahada”, de vàries realitzadores (Espanya, 2011), “Els Pintors Catalans a Sardenya”, de Marco Antonio Pani, (Catalunya-Itàlia) i “In memoriam”, de Manuela Antonucci (2011). Els convidats van ser els encarregats de presentar els documentals i dinamitzar el debat posterior.
La Federació Catalana de Cineclubs (FCC), entitat membre de la FOCIR des de l’any 2011, va ser creada el 1978 amb l’objectiu d’agrupar els cineclubs de Catalunya i altres territoris de parla catalana. La FCC treballa per a que el cinema independent, d’autor i de qualitat, en versió original subtitulada, si pot ser en català i de producció catalana, arribi a tota Catalunya, amb la intenció que representi una opció més d’oci creatiu i que s’arribi a valorar com un bé cultural.
Pel que fa a la vessant internacional, la FCC és membre de ple dret de la FICC. Actualment l’entitat catalana té la responsabilitat de la Secretaria General, que recau en el Julio Lamaña.
Autor: Federació Catalana de Cineclubs