El Govern ha llençat el nou portal web Euraxess Catalonia (www.euraxess.cat) per promoure l’atracció de talent i la mobilitat de personal investigador a Catalunya.
És una aposta ferma per donar a conèixer internacionalment el sistema de recerca català. El web, coordinat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), s’integra així a la xarxa europea de suport a la mobilitat Euraxess, que agrupa més de 200 centres i institucions de recerca de 40 països europeus facilitant l’obertura del mercat treball als investigadors, contribuint a la supressió de les barreres a la mobilitat i afavorint la cooperació transfronterera. Aquesta xarxa s’emmarca dins de l’estratègia de crear un mercat únic de la recerca i la innovació a Europa amb la fita de completar l’Espai Europeu de Recerca l’any 2014.
El web té unes seccions interessants en les que ofereix suport i informació actualitzada sobre els assumptes relacionats amb la mobilitat del personal investigador i les seves famílies. El web els facilita recursos per al desenvolupament professional i ofereix informació sobre el sistema de recerca català, els tràmits que s’han de fer per treballar-hi en el cas de ser estranger o les possibilitats d’allotjament per establir-se a Catalunya. També fa una recopilació de les diferents formes de finançament, tant catalanes, estatals com europees, a les que es pot optar, proporcionant així una visió global dels diferents programes que fomenten la incorporació i la mobilitat de personal de la investigació i de la gestió de la recerca.
Aquesta aposta per una Catalunya que es perfila com a pol de recerca del sud d’Europa, atractiu per la recerca, enllaça amb l’objectiu polític del govern de convertir Barcelona en una ciutat referent a la Mediterrània, no només pel turisme i els seus valors culturals, sinó per la concentració d’universitats i centres de recerca de qualitat reconeguda. De fet, Catalunya vindria a formar part d’una de les més destacades megaregions, terme encunyat per Richard Florida, i Barcelona, o el que fa a la seva àrea, la capital i epicentre. Les condicions objectives per aconseguir aquesta dimensió mundial hi són, falta que sapiguem aprofitar-ho.
Una de les dades que criden l’atenció és el fet que Catalunya estigui en el grup dels cinc països líders en concessions dels ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) per milió d’habitants i tercer de la Unió Europea. Si Europa aposta financerament per crear un pol de recerca a la regió de Barcelona, cal no perdre l’oportunitat i conjuntar crisis amb ganes de tirar endavant per tal de crear excel•lència des de la necessitat d’ensortir-nos.