Després de la seva aprovació el passat mes de març, el dia 7 d’abril es va presentar el Pla de l’Acció Exterior del Govern de Catalunya, el primer document de planificació estratègica en matèria d’acció exterior del Govern on s’estableixen les línies estratègiques, els objectius operatius i les actuacions prioritàries en matèria d’acció exterior per als propers 5 anys.
A l’acte de presentació, la viceconsellera d’Afers Exteriors i Cooperació, Roser Clavell, va destacar que el PAEGC expressa “la voluntat d’un Govern en la seva globalitat de ser presents al món, per defensar el conjunt d’interessos i valors del país i explotar al màxim tot el seu potencial”. Per Clavell, en plena era de la globalització, “l’acció exterior del Govern ha d’assumir el repte de contribuir a posicionar Catalunya al món com a motor de desenvolupament econòmic i pol d’excel•lència i innovació en el coneixement”. Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, va explicar que la missió del Govern i d’aquest pla és fer de Catalunya “un actor global responsable, eficaç, influent i de prestigi que orienta la seva acció exterior d’acord amb els seus valors en defensa dels interessos i la promoció del progrés i el benestar de la societat catalana en el marc de la construcció d’un ordre global més just i solidari”.
El PAEGC s’estructura en quatre apartats. En el primer s’analitza el paper dels governs autònoms en un món globalitzat. En el segon s’identifiquen els actius de Catalunya que millor poden posicionar-la en aquest món global. A continuació, en base a cinc objectius estratègics identificats, el Pla desenvolupa els objectius operatius i les actuacions prioritàries que han de permetre dur a terme una acció exterior governamental coherent i ordenada. Finalment, el Pla també inclou els mecanismes per fer possible el seguiment i l’avaluació del mateix.
El PAECG va ser encomanat pel Comissionat d’Afers Exteriors i Cooperació al Patronat Catalunya Món, qui va organitzar diverses sessions de treball l’any passat amb el món acadèmic, institucional, la societat civil i el Govern. Com a representant de la societat civil, la FOCIR, hi va participar i, alhora, va organitzar una xerrada informativa per les seves entitats membres a càrrec director del Pla, el Dr. Santiago Castellà.