La 30ena edició del Festival Unnim de Cinema de Muntanya, que ha tingut lloc del 16 al 25 de novembre a Torelló, ha batut un rècord històric de pel•lícules inscrites. 119 films es van presentar per participar a la secció competitiva del certamen. Aquesta ha estat la xifra més alta que s’ha registrat al llarg de la història del Festival i supera els 110 treballs que, per exemple, es van presentar en l’edició del 2011, o les 116 que es van inscriure l’any 2008.
Aquestes pel•lícules inscrites provenen de dinou països diferents: França (23), Alemanya (21), Espanya (19) –de les quals 11 són catalanes-, Estats Units (11), Itàlia (7), Polònia (7), Suïssa (6), Àustria (6) i també més d’un exemplar de països com Gran Bretanya, Canadà, Nova Zelanda o Brasil. Destaca, sobretot, l’augment de participació dels Estats Units i que per primera vegada la participació estatal no és la més nombrosa.
Aquest certamen ha permès concentrar en nou dies les millors produccions anuals de les empreses del sector. Les temàtiques de les projeccions han estat molt àmplies fet que ha possibilitat poder veure documentals d’expedicions, d’ecologia, reportatges de natura, d’esports d’aventura, entre d’altres. A banda de la secció competitiva, es van incloure altres activitats, com les presentacions d’ Hervé Barmasse i Carlos Soria, les entrevistes de Ferran Latorre a Iker i Eneko Pou i Carlos Soria, l’Espai tech rock, l’estrena de la pel•lícula Torelló 8.0 i exposicions. La pel•lícula ‘Messner’ de l’alemany Andreas Nickel ha estat la gran guanyadora del Festival al emportar-se la Flor de Neu d’Or i el gran premi Vila de Torelló, valorat en 3.000 euros. Cal destacar que Mountain Wilderness de Catalunya, membre de la FOCIR, participa també activament al Festival des de fa anys amb el lliurament d’un premi al film que millor ressalti la defensa dels espais naturals, que enguany se l’ha endut ‘Vite tra i vulcani’ de Fulvio Mariani i Mario Casella de Suïssa.
El Festival Unnim de Cinema de Muntanya és l’única trobada de l’estat d’aquestes característiques i una de les primeres del món, que reuneix any rere any milers d’espectadors. Aquest esdeveniment va néixer el 1983 amb l’objectiu de donar a conèixer les produccions cinematogràfiques, sigui en forma de documentals, reportatges o films d’argument sobre temes relacionats amb la muntanya, tant en el vessant esportiu com el cultural. Al llarg d’aquests anys, el Festival ha estat un reflex de l’evolució dels esports de muntanya, mostrant a través de la imatge, els fets més importants que han tingut lloc en totes les serralades del món. Cal remarcar que el Festival ha apostat, des de sempre, per la defensa i protecció del medi natural i per l’admiració i el respecte envers les persones que han fet de la muntanya la seva passió.
La Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, organitzadora de l’esdeveniment i membre de la FOCIR, s’encarrega de la promoció, la coordinació, l’organització i el foment de la recerca, la divulgació i el coneixement d’activitats culturals relacionades amb la muntanya i la natura en totes les seves expressions i vessants possibles. Uns objectius el suficientment amplis com per a poder desenvolupar un variat ventall d’activitats, que inclouen un cicle de projeccions, un premi de periodisme i un arxiu cinematogràfic. Pel que fa a la seva projecció internacional, forma part de l’International Alliance for Mountain Film (IAMF), el president de la qual és el director del Festival Unnim de Cinema de Muntanya, el senyor Joan Salarich.