Brussel•les, 8 des 2015
Amb motiu del Dia Europeu de les Persones amb Discapacitat, el 7-8 de desembre, la Comissió Europea i el Fòrum Europeu de Discapacitat EDF han co-organitzat una conferència de dos dies a Brussel·les amb 200 participants d’arreu d’Europa. La conferència es va centrar en la situació actual dels nens i joves amb discapacitat i el seu accés a l’educació com un factor clau per a la seva participació en la societat. Els participants de la conferència van ser joves amb discapacitat, pares, representants d’organitzacions de persones amb discapacitat i de governs, i acadèmics.
La conferència forma part dels grans esforços de la UE per promoure la integració de les qüestions de discapacitat d’acord amb la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de la qual la UE és part des de gener de 2011 i l’Estratègia Europea sobre Discapacitat 2010-2020.
En la seva intervenció durant l’obertura de la conferència, Yannis Vardakastanis, president d’EDF, va parlar sobre la institucionalització d’infants i joves amb discapacitat en molts països europeus i va demanar a la UE que orienti els fons a solucions de vida en la comunitat i no a institucions: “En els nostres països, hi ha centenars i centenars de nens que estan separats de les seves famílies i s’enfronten a abusos diaris i la violència en la segregació de les institucions. En particular els nens de minories ètniques i els nens amb discapacitat estan desproporcionadament presents a les institucions. Hi ha fins i tot països que prohibeixen la institucionalització dels nens menors de certa edat, però permeten excepcions per als nens amb discapacitat. La UE ha de donar suport a la desinstitucionalització als estats membres mitjançant la suspensió, la retirada i la recuperació de fons si no es respecten els drets fonamentals. Els fons de la UE han d’utilitzar exclusivament per al desenvolupament de serveis de suport per a les persones amb discapacitat en les comunitats locals i no per a les institucions “.
Rosangela Berman Bieler d’UNICEF va presentar algunes dades sobre la institucionalització dels infants amb discapacitats que indiquen que els nens amb discapacitat en l’edat primerenca tenen fins a 17 vegades més probabilitats de viure en una institució que aquells sense discapacitat. “El risc de violència, abandonament i abús en les institucions i orfenats és molt més gran que quan es viu a casa o en una comunitat”, va dir, posant l’accent en que els Estats membres han de donar suport a les famílies i als serveis d’inclusió basats en la comunitat, particularment en salut, educació i protecció social.
Ricard López, president d’EDbN, va intervenir explicant la necessitat de la figura professional del “mediador en sordceguesa” (Intervener) en l’àmbit educatiu pels nens i joves que pateixen aquesta discapacitat.
MILAN. PREMI CIUTAT ACCESSIBLE DE LA UE
La comissaria d’Ocupació, Afers Socials, Capacitació i Mobilitat en el Treball, Marianne Thyssen, i el president d’EDF, Yannis Vardakastanis, van anunciar els guanyadors del premi Ciutat Accesible 2016. Aquest gran premi europeu recompensa ciutats pels seus esforços per esdevenir accessible per a tothom.
Autor: Associació Catalana pro Persones Sordcegues – APSOCECAT