L’any 1999 la Conferència General de la UNESCO va proclamar el 21 de febrer el Dia Internacional de la Llengua Materna, una data que pretén difondre i promoure la diversitat lingüística i el multilingüisme arreu del món. Catalunya celebra des de fa anys aquest dia gràcies a entitats com Linguapax i el Centre Unesco de Catalunya que enguany han organitzat entre el 21 i el 27 de febrer tres actes de gran rellevància oberts a tothom.
El primer d’ells tindrà lloc el proper dilluns 21 de febrer i comptarà amb la presència de Davidson L. Hepburn president de la Conferència General de la UNESCO i ambaixador extraordinari de les Bahames. Hepburn impartirà a la seu d’UNESCOCAT una conferència sobre “La contribució de la diversitat lingüística a la governança global: un testimoniatge”.
A l’endemà les dues entitats i el PEN Català han preparat a l’Ateneu Barcelonès una taula rodona amb Patrícia Gabancho, periodista i escriptora, i M. Carme Junyent, lingüista i professora titular de lingüística general a la Universitat de Barcelona, i directora del Grup d’estudi de Llengües Amenaçades, per debatre sobre “el català, una llengua del món”. La taula serà presentada per Carme Arenas, presidenta del PEN Català i moderada per Miquel Àngel Essomba, director del Centre UNESCO de Catalunya i president de Linguapax.
Per acabar el dissabte 26 i el diumenge 27 de febrer i en col·laboració amb el Grup COM·FUSIÓ (Amics del Museu Etnològic de Barcelona) s’ha organitzat una festa de celebració de les arts de la paraula en què participaran quinze representants de comunitats lingüístiques residents a Barcelona que interpretaran diferents formes d’art verbal en català, espanyol, hongarès, k’iche’, kirguís, quítxua, maia, rus, tàrtar, ucraïnès i uzbek.
Les entitats catalanes mostren així un cop més la seva convicció en el poder de les llengües com a vehicles essencials de les expressions culturals i identitàries i eines per a la consecució de la pau i el diàleg intercultural.