El proppassat 9 de juliol va començar el I Congrés Internacional de Biologia de Catalunya (I CIBICAT), que s’allargarà fins el proper dijous 12 de juliol, amb l’objectiu d’analitzar el món de la biologia des d’un enfocament multidisciplinari i transversal, i afavorir el diàleg entre biòlegs de diferents disciplines i entre científics joves i científics reconeguts. Està organitzat per la Societat Catalana de Biologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, que enguany ha rebut la Creu de Sant Jordi i celebra el seu centenari. Està previst que més de vuit-cents experts de tot el món assisteixin a aquesta trobada.
Amb el títol «Global questions on advanced Biology», el Congrés vol ser un exercici de reflexió sobre les actuals fronteres de la biologia i sobre els nous reptes apareguts en aquest camp arran dels grans canvis tecnològics i els espectaculars resultats obtinguts amb aquestes tècniques en anys recents. El Congrés, s’estructura en quatre sessions que analitzaran diversos aspectes de la biologia, i que se celebraran a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans i inclou quatre conferències plenàries de prestigiosos científics internacionals, que es faran al Conservatori de Música del Liceu.
L’acte de cloenda serà el dijous 12 de juliol, a dos quarts de nou del vespre, al Paranimf de la Universitat de Barcelona (UB). Hi intervindran Dídac Ramírez, rector de la UB; Ricard Guerrero, secretari científic de l’IEC; Lluís Tort, president de la Societat Catalana de Biologia, i Josep Clotet, president del Comitè Organitzador del Congrés. La conferència de Jordi Bascompte, de l’Estació Biològica Doñana (CSIC), titulada «Xarxes mutualistes: l’arquitectura de la biodiversitat», tancarà el Congrés.