Barcelona 2 d’agost del 2010. Entre els proppassats 19 i 24 de juliol va tenir lloc el Congrés Mundial d’Estudis sobre l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, WOCMES en les seves sigles en anglès. L’acte es va celebrar a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, i va comptar amb més de 2.700 participants procedents de 72 països, tot un rècord de participació. El congrés, organitzat per l’ Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), va programar 500 sessions acadèmiques de 18 disciplines diferents, que centren la seva mirada en la Mediterrània, l’Orient Mitjà i els estats musulmans asiàtics.
La conferència inaugural va anar a càrrec del príncep de Jordània, Hassan Bin Talal, que va remarcar la necessitat de configurar “una ruta de les idees” pel Pròxim Orient i la Mediterrània. L’acte d’inauguració també va comptar amb la presència del vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, qui va destacar que és clau que “el WOCMES tingui una incidència no teòrica, real en els que decideixen, elaboren i apliquen les polítiques”, clarament en referència a la necessitat d’impuls de la Unió pel Mediterrani (UpM). A l’acte d’inauguració també van participar el president del Consell Internacional del WOCMES, Dr. Günter Meyer; el president del WOCMES Barcelona 2010 i director general de l’IEMed, Senén Florensa, i la rectora Magnífica de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ana Ripoll.
Segons va comentar Laura Feliu, professora de relacions internacionals de la UAB i coordinadora acadèmica del WOCMES, “les àrees més presents geogràficament en el debat han estat Turquia i l’Iran, i el conflicte palestinoisraelià”. Els temes que per altra banda han despertat més interès han estat “l’anàlisi de la situació política a la regió, els avenços cap a la democràcia i les qüestions sobre evolució social”. La joventut, les noves formes d’expressió, els blocaires i la situació dels mitjans de comunicació dels països de la regió també han estat força debatuts, segons explica Feliu.
A banda i per fer de complement a l’activitat acadèmica, es va organitzar un programa cultural al campus de la UAB amb exposicions, una fira de llibres, espectacles de dansa, una mostra de cinema amb vint pel·lícules i documentals de països de l’Orient Mitjà i els concerts de l’Orquestra Àrab de Barcelona i l’algeriana Neila Benbey, a més de l’actuació del grup Folkincats al Palau de la Música.
Els principals objectius del congrés van ser facilitar l’intercanvi de coneixements entre els investigadors, enfortir el treball en xarxa i propiciar la diversitat d’enfocaments sobre els estudis d’un ampli registre de disciplines centrades en Àfrica del Nord, Orient Mitjà i els Estats musulmans asiàtics, regions que disposen d’una forta influència mundial en qüestions polítiques, socials, culturals i Econòmiques.
El WOCMES ha arribat a ser després de dues edicions (l’any 2002 a Alemanya i l’any 2006 a Jordània) el principal punt de trobada a nivell mundial per als experts, acadèmics i investigadors d’humanitats, ciències socials i disciplines relacionades, d’una amplia àrea: la Mediterrània, l’Orient Mitjà i els Estats musulmans asiàtics.
Recull de noticies: