Els castells ja són patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Així ho ha decidit a Nairobi el Comitè Intergovernamental de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO que ha volgut destacar que els castells “són percebuts pels catalans com a part integrant de la seva identitat cultural” i proporcionen “un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat”.
Aquesta declaració suposa la finalització d’un procés que va començar ara fa més de tres anys impulsat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i el Centre UNESCO de Catalunya. Els seus representants s’han desplaçat a Nairobi juntament amb el president del Parlament, Ernest Benach i el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserres qui ha assegurat que “aquest reconeixement ens referma la singularitat i ens fa més universals”.
La inscripció dels castells en aquesta Llista ha de servir per sensibilitzar sobre la importància del nostre patrimoni cultural immaterial, un patrimoni format per festes, costums, balls, música, representacions teatrals, coneixements, expressions orals, entre altres. En aquest sentit Lluís Garcia, cap del Departament de Patrimoni del Centre UNESCO de Catalunya, opina que “la consideració de “patrimoni de la humanitat” no s’ha d’entendre com un premi, sinó com una responsabilitat i com una oportunitat perquè Catalunya es mostri a tot el món com a exemple de protecció i perduració del patrimoni immaterial”.
A banda dels castells també s’han proclamat patrimoni immaterial 46 elements més. Entre ells destaquem el cant de la Sibil·la de Mallorca, el flamenc o la dieta mediterrània (candidatura presentada conjuntament per Espanya, Itàlia, Grècia i el Marroc). Els castells s’incorporen així al patrimoni cultural immaterial català reconegut per la UNESCO juntament amb la Patum de Berga, el Misteri d’Elx i el Tribunal de les Aigües de València.
Recull de notícies:
3/24
Vilaweb
El Periódico
Avui
Departament de Cultura de la Generalitat