L’Institut Linguapax ha fet públic el nom dels guardonats del Premi Linguapax del 2010, l’únic reconeixement existent arreu del món en matèria de promoció de la diversitat lingüística. Com cada any, l’Institut ha aprofitat la commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna, 21 de febrer, per donar a conèixer els guanyadors: Miquel Siguan i Robert Phillipson.
Els galardonats destaquen per una llarga trajectòria en la defensa de l’educació multilingüe com a factor de pau i dels drets lingüístics davant dels processos d’homogeneïtzació cultural i lingüística.
Miquel Siguan i Soler (Barcelona, 1918) és catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona i degà honorari de la Facultat de Psicologia. És membre de l’Acadèmia Europea, i doctor honoris causa per les universitats de Ginebra, Sevilla, el País Basc i la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat un dels fundadors de l’Institut de Ciències de l’Educació. Ha dedicat bona part de la seva trajectòria professional a la promoció de l’ensenyament de llengües tot integrant les perspectives filosòfica, psicolingüística i pedagògica, en el marc d’una reflexió i acció que el van portar a fer explícit el potencial de l’educació multilingüe en processos de comprensió intercultural i promoció de la pau. Va ser, per aquesta tasca, un dels inspiradors de la filosofia Linguapax.
Robert Phillipson (Anglaterra, 1942) és catedràtic emèrit al departament d’estudis internacionals del llenguatge i la lingüística computacional, a la Copenhagen Business School. És reconeguda internacionalment la seva trajectòria com a activista en la denúncia de l’imperialisme lingüístic, de les relacions entre llengua i poder i de les dinàmiques de dominació/subordinació lingüística. Autor d’una extensa bibliografia sobre drets lingüístics, les seves obres més conegudes són Linguistic Imperialism i English-Only Europe?: Challenging Language Policy.
Els Premis Linguapax es celebren des de l’any 2002 i són un reconeixement a lingüistes, investigadors, docents i membres de la societat civil que hagin destacat per la promoció de la diversitat lingüística o de l’educació multilingüe.