“Si a hores d’ara entenem que és difícil qüestionar que les dones han estat (especialment en el darrer lustre i en les nostres latituds) un actor de canvi i transformació social, sense el qual no podem explicar les societats resultants en aquest segle. També, es fa igualment difícil pensar, que aquestes no hi tindran un paper determinant en el futur.
I és precisament, ara en moments de crisi del nostre sistema econòmic, si es modifiquen les relacions de desigualtat que imperen en l’estructura productiva, que les dones poden ser un motor de desenvolupament i de canvi de paradigmes.” *
Per reflexionar sobre tot això, Igman-Acció Solidària, ONGC (revista de pensament polític i cooperació) i la Fundació CATMón, van organitzar el passat 7 de novembre, al Palau del Lloctinent de Barcelona, la jornada ‘Dones i transformació social. Gènere i Desenvolupament al segle XXI’, que es va estructurar en una conferència inaugural i tres taules de debat.
La conferència inaugural “Gènere i desenvolupament al segle XXI” va anar a càrrec de la periodista i escriptora Patrícia Gabancho. La primera taula de debat “La perspectiva de gènere en els mitjans de comunicació” va comptar, per la seva banda, amb la participació de les periodistes Rita Marzoa, Elvira Altés i Laia Altarriba. Seguidament, “El repte de la feminització de la política” tractada des d’una perspectiva de canvi conceptual d’imaginari, va ser abordat per les advocades Marta Rovira i Silvia Requena i la professora de la Facultat de Dret de la UAB, Anna Gabriel. Per últim, “La dona com a motor de desenvolupament en el context global”, va ser el títol de la darrera taula de debat, on hi van participar l’activista social Gabriela Serra, la historiadora Marta Selva i la consultora professional Anna Mercadé.
Abans de cada taula, la poeta Mireia Calafell i el músic Miguel Marín, que comparteixen el projecte Textures, un recital audiovisual, va oferir un petit tast amb una lectura de poemes, acompanyats de piano.
IGMAN-Acció Solidària, entitat membre de la FOCIR des del 2010, és una ONG que treballa amb projectes de cooperació al desenvolupament, acció humanitària i sensibilització; amb l’objectiu de contribuir a l’eradicació de les injustícies socials, polítiques i econòmiques que pateix la majoria de la població mundial i de les nacions d’aquest planeta. Un dels seus àmbits d’actuació és el projecte editorial ONGC, una revista de pensament polític, solidaritat, cooperació i relacions internacionals on es mostra, també, el treball de les diferents ONG i entitats catalanes i d’arreu del món. La Fundació CATmón, per la seva banda, té com a objectiu principal la tasca de coneixement i reconeixement internacional de la nació catalana i ho fa entre d’altres projectes, amb una revista ben coneguda per tots la Catalan International View.