Amb l’estiu a sobre, la xafogor a flor de pell i les vacances a la cantonada, els nostres joves es mereixen una activitat com la que van proposar aquest estiu els Esplais Catalans. Del 19 al 28 de juliol del 2013 la població de Saldes va acollir els Campaments internacionals “Together for Diversity” (T4D) – ‘Junts per (o en) la diversitat’. Vora 200 joves (de 14 a 17 anys) i més de 50 monitors i monitores voluntàries d’Alemanya, Finlàndia, Gran Bretanya, Itàlia, Lituània, Noruega i Catalunya van conviure durant 10 dies a la natura, envoltats de l’impressionant paissatge de la muntanya del Pedraforca i el parc natural del Cadí-Moixeró.
Valors, objectius i organització
A més de compartir els moments quotidians, els i les joves van gaudir de diferents tallers i activitats. La diversitat va ser el tema principal del campament, que va promoure la reflexió sobre la no discriminació, la igualtat, la ciutadania europea activa i el voluntariat juvenil, entre d’altres temes. Totes aquestes temàtiques es van treballar a través d’activitats i tallers (com ara de teatre, arts, jocs de rol, fòrums, debats, etc,) amb l’objectiu de promoure el pensament crític i la presa de consciència de la diversitat cultural.
El lideratge del projecte va recaure sobre els monitors i monitores voluntàries dels esplais catalans, que van ser els que van acollir a la resta de grups internacionals a Catalunya. Tot i així, el programa d’activitats, la organització i logística del campament es va treballar multilateralment amb tots els partners participants als campaments. El Together for diversity té el suport del programa Joventut en Acció de la Comissió Europea.
Convivència en la diversitat
Durant els Campaments T4D, els participants es van dividir en 4 poblats (villages) on van viure junts durant 4 dies. Després d’un dia de descans, els poblats es van reunir per a compartir les activitats realitzades durant els primers dies. A partir de l’experiència en els llogarets individuals, autònoms i independents, van acabar construint una gran comunitat on el respecte, la comprensió i l’assumpció de responsabilitats van ser la base d’una societat oberta a la diversitat. Una societat on les diferències no són un obstacle: són una oportunitat per enriquir les nostres vides.
El valor de l’internacionalisme
Esplais Catalans desenvolupa les seves propostes en base als valors de l’educació, la laïcitat, el voluntariat, l’associació, l’amistat i l’internacionalisme: cerquen fomentar la capacitat de mirar cap enfora, de treballar en xarxa i de compartir experiències per tal d’entendre el context quotidià i transformar-lo, tot desenvolupant una consciència de responsabilitat mundial compartida.
El treball internacional està ben arrelat a la seva associació. En són una prova les 7 activitats internacionals que aquest estiu van realitzar 18 esplais d’arreu de Catalunya. El campament “Together for diversity” va ser la més gran, però també es van realitzar altres enviaments i acollides de grups de joves d’associacions educatives d’altres països d’arreu del món. En total hi van participar vora 200 joves i 50 monitors i monitores catalanes que van conviure i aprendre d’altres joves de més 10 nacionalitats diferents.
Esplais Catalans és una associació d’esplais laica i progressista, membre de la FOCIR, que treballa des del voluntariat per a la transformació social, mitjançant l’educació en drets dels infants. L’enfortiment dels esplais és la seva raó de ser. Actualment està formada per 106 esplais situats en 72 poblacions catalanes, agrupant a 6200 infants i més de 1500 monitors i monitores.