“La diplomàcia pública catalana en un món canviant”, amb Albert Royo
20 de desembre de 2016
El secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), Albert Royo, ha encapçalat el vuitè esmorzar FOCIR celebrat com és habitual a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En el seu discurs ha clarificat què vol dir fer diplomàcia pública, què és Diplocat i quins són els instruments que s’empren per explicar la realitat catalana a l’exterior, tot recordant que Diplocat és una institució paral·lela al cos diplomàtic de la Generalitat. Royo ha destacat la importància de la diplomàcia ciutadana i el conseqüent suport a les entitats civils catalanes amb projecció internacional. Ha posat com a exemple la col·laboració amb la FOCIR a través dels Ajuts Diplocat.
Clarificadora i inclusiva. Així ha estat la ponència que el secretari general de Diplocat, Albert Royo i Mariné, ha realitzat avui dimarts 20 de desembre en el marc del vuitè Esmorzar Internacional de la FOCIR. Royo ha començat definint què és tot allò que fa Diplocat: “ens dediquem a la diplomàcia pública, que és el conjunt d’actuacions que es fan per tal d’explicar el nostre país a l’exterior i intentar influir en la visió que tenen sobre nosaltres”. A continuació, ha mencionat un per un els seus àmbits d’actuació, el de relacions internacionals, la memòria històrica, l’empresarial, l’esportiu, el parlamentari, l’acadèmic, el cultural. Tots amb una clara premissa al darrere: són independents, doncs “Diplocat no és el cos diplomàtic de la Generalitat”.
En el terreny de la diplomàcia cultural, Royo ha remarcat l’esforç per identificar Catalunya a l’estranger amb valors positius com ara l’amor, la llengua i la literatura. Ha posat d’exemple la campanya ‘books and roses’ impulsada “per internacionalitzar Sant Jordi i associar el dia 23 d’abril a la rosa i el llibre”.
“Sense els ciutadans difícilment pots fer diplomàcia pública”. Així ha recalcat el ponent la importància de la diplomàcia ciutadana, aquella que ofereix suport a les entitats catalanes internacionalitzades, com per exemple les entitats membres de la FOCIR. En aquest punt, Royo ha mencionat iniciatives digitals impulsades per Diplocat (twitters com Catalan Voices, This is Catalonia, i el web catalanvotes.eu) que tenen l’objectiu d’explicar a través de les xarxes, i amb la participació dels ciutadans, què està passant al nostre país.
En el debat posterior amb el públic assistent a l’esmorzar, s’ha parlat també de diplomàcia municipal i del paper de Diplocat en el suport a la internacionalització dels municipis catalans. Royo ha destacat la seva importància, que es tradueix amb la presència de la Diputació, ajuntaments i entitats municipalistes dins el patronat.
Aquest acte ha comptat amb un total de gairebé 40 assistents, entre ells periodistes catalans i internacionals, i persones de l’àmbit de les relacions internacionals, la política i la diplomàcia institucional.
Vídeo i vídeo-resum de l’acte
Recull d’imatges: