“L’ús estratègic de la Diplomàcia Digital en les accions internacionals”, amb Shaun Riordan
12 d’abril de 2016
En el marc de la celebració del 4rt Esmorzar Internacional de la FOCIR, s’ha presentat el primer working paper de la nova col.lecció FOCIR Pensament. El ponent fou el Sr. Shaun Riordan, expert en diplomàcia pública i relacions internacionals i col·laborador senior al Netherlands Institute for International Relations Clingendael
“La diplomàcia digital és una eina, no una finalitat en sí mateixa”. Aquest és el titular que el professor Shaun Riordan va utilitzar per iniciar la seva intervenció al quart esmorzar internacional de la FOCIR, dut a terme amb el suport de la Diputació de Barcelona.
El Sr. Shaun Riordan va explicar que per a la majoria de governs la diplomàcia digital es redueix a les xarxes socials i a ser presents als mitjans socials, però aquesta aproximació només funciona si forma part d’una estratègia que coincideixi amb els objectius del govern. S’ha de tenir molt present on volem arribar, afirmava l’expert, perquè la diplomàcia digital ha d’anar més enllà de les xarxes socials. Com a exemple, l’autor defensava que en processos de deliberació es poden crear plataformes online on hi poden participar actors -inclosa la societat civil- que difícilment formarien part d’aquest procés si es donés en un format més tradicional.
Va fer èmfasi en la importància d’incorporar eines digitals i plataformes online a les estratègies diplomàtiques emergents. És el primer pas, afirmava, per a ser influents en aquest àmbit, especialment des de Catalunya, on no sempre es disposa de totes les eines que facilita la diplomàcia tradicional. A més, l’expert va afirmar que “la diplomàcia digital està obrint espais on governs, think tanks i societat civil poden participar des d’una nova posició”.
En el cas de Catalunya, l’expert va concloure que l’important és el contingut d’aquesta diplomàcia digital, la qual implica pensar què pot oferir el nostre país cap a l’exterior. Per tant, es tracta de crear una agenda amb continguts d’interès pels interlocutors, construir una reputació i esdevenir un actor internacional especialitzat en alguna qüestió. Serà posteriorment quan segons l’actor es podrà explicar la realitat catalana. Al mateix temps, l’autor també va defensar que a l’hora de comunicar té més credibilitat la societat civil que no pas el govern, i que a vegades es fa necessari treballar indirectament per aconseguir arribar al destinatari. En aquest sentit, és evident que “La diplomàcia digital està canviant el funcionament de la diplomàcia i oferint noves oportunitats. S’està utilitzant per crear xarxes o coalicions multinivell, i influeix en com es gestionen les crisis”. Finalment, l’autor va defensar que els ambaixadors del segle XXI, han de ser persones amb la capacitat de comunicar i crear xarxes de contactes, ben preparats tècnicament, amb destresa per utilitzar els mitjans digitals i amb una agenda transversal que permeti col·laborar amb diferents actors.”
Podeu trobar el contingut d’aquest primer document de pensament de la FOCIR a l’enllaç: http://focir.cat/?p=5904
Vídeo i video-resum:
Recull d’imatges: