Des de l’any 2002 Linguapax (Centre UNESCO de Catalunya) atorga un guardó anual que suposa l´únic reconeixement existent en matèria de promoció de la diversitat lingüística. L’anunci del guanyador del Premi Linguapax sempre es fa el 21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna, declarat el 1999 per la Conferència General de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura.
Enguany el Premi Linguapax ha estat concedit a Jon Landaburu, basc de nacionalitat francesa i colombiana, que és un dels especialistes i referents més importants de les llengües indígenes de Colòmbia. Segons Linguapax, Landaburu ha esdevingut un profund coneixedor, a través de l’experiència directa i la immersió, de la diversitat de llengües i ecologies lingüístiques autòctones de Colòmbia alhora que un nom clau de la seva protecció i revitalització.
A banda del seu treball com acadèmic, tant a França com a Colòmbia, Landaburu ha treballat activament en la promoció de programes per a l’estudi i la revitalització de les llengües autòctones per part del govern colombià. En aquest sentit, es va involucrar en la traducció de la Constitució colombiana a diferents llengües indígenes i va assumir, entre 2007 i 2010, la direcció d’un centre polític-administratiu que va obrir el camí per a la formulació de la Llei de llengües natives, la qual garanteix a 68 llengües (65 natives, 2 criolles, i el romaní), instruments jurídics per contribuir a la seva preservació i revitalització. L’entrega del premi tindrà lloc a Barcelona el proper 21 de maig.
Nombroses organitzacions del país van celebrar també aquesta efemèride, que vol recordar els estudiants morts durant una manifestació en favor de la seva llengua, el Bangla, el 21 de febrer de 1952.
“Nelson Mandela deia que parlar-li algú en un idioma que entén permet arribar al seu cervell, però parlar-li en la seva llengua materna significa arribar al seu cor” (Missatge de la Directora General de la UNESCO, Irina Bokova, amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, UNESCO, 21 de febrero de 2012)
Foto: Daniel Páez