La Federació Internacional d’Associacions Empresarials (FIAE) va organitzar del 26 al 28 de maig, a Viana do Castelo (Portugal), la primera edició del FIAE Gourmet Meeting. Aquest esdeveniment va consistir en una trobada de caire congressual que va tenir per objectiu intercanviar coneixements al voltant de la cultura gastronòmica i enològica per part dels entorns de les organitzacions empresarials membres de FIAE, el Conselho Empreasarial dos Vales do Minho e Lima (CEVAL), l’Associació d`Empresaris del Garraf, l’Alt Penedés i el Baix Penedés (ADEG) i l’Interclubs de la Gironde.
La coincidència de tres regions d’extraordinària riquesa enològica i gastronòmica (Penedès, Bordeus i nord de Portugal) va ser el millor pretext per a la promoció conjunta dels actius i atractius enogastronòmics i turístics de les respectives zones geogràfiques. Com a valor d’especial intencionalitat es va posar major èmfasi en les matèries primeres i productes autòctons, en la línia del concepte “km. 0”.
Cadascuna de les associacions membres de la FIAE va promoure la participació de xefs de la seva respectiva regió, així com d’alumnes d’escoles de restauració de la zona. A més, es va pretendre la implicació d’empreses del sector agroalimentari que volguessin donar a conèixer els seus productes. El programa del fòrum va incloure conferències, tallers, demostracions anomenades showcookings i, com a colofó, un sopar elaborat per cuiners i alumnes de les diferents regions representades, anomenat Jantar dos Fundadores.
El “Bacallà amb zabaione d’allioli suau” va ser un dels plats principals d’aquest sopar. Aquest àpat va ser una de les propostes de la delegació catalana de l’ADEG, membre de la FOCIR, encapçalada pel xef Xavier Mestres i ben nodrida per un grup d’alumnes i professors de l’Escola d’Hostaleria de Sitges. A la secció de les demostracions també es va presentar un “Berenar de verema” (pà amb sardines, tomàquet i raïm) i un “Mar i muntanya de gall negre del Penedès i gambes de Vilanova”, tot ben acompanyat amb vins del Penedès.
La participació de l’ADEG al Primer FIAE Gourmet Meeting ha estat possible gràcies a la col•laboració de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú; l’Escorxador J. Olivella, de Castellví de la Marca; la Cooperativa Oleícola del Penedès, de Llorenç del Penedès; IRC L’Avi Pau, de Sant Jaume dels Domenys; la firma Olivé-Rueda i la logística de Coral Transports.
Aquest fòrum enogastronòmic pretén ser continuista i està previst que la segona edició tingui lloc a Bordeus (Aquitània), coincidint amb la verema de l’any 2012.