Entitats socials i del món de la cooperació, així com col•lectius de professionals de l’àmbit social van organitzar el passat dijous 17 d’octubre un acte reivindicatiu amb motiu del Dia Internacional per a l’eradicació de la pobresa. L’objectiu va ser sensibilitzar sobre l’augment de la pobresa al nostre país i a nivell global amb una escenificació simbòlica de crida a la ciutadania i a la classe política per una major implicació en la lluita contra la pobresa i les creixents desigualtats. L’acció d’enguany va portar com a lema ”La pobresa és evitable. Contra les desigualtats: justícia social”.
L’acte va tenir lloc al matí a l’edifici central de Correus a Barcelona, on es va llegir un manifest unitari signat per les entitats convocants, i posteriorment la Plataforma Pobresa Zero va manenir una reunió informal amb els representants de la comissió d’Acció Exterior, UE i Cooperació del Parlament. Els organitzadors d’aquesta iniciativa van estar la Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament, la taula d’entitats del Tercer Sector Social, la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme, i el Col•legi professional de Treball Social de Catalunya.
Juntes són impulsores de la Campanya Pobresa Zero que neix l’any 2010 i actualment agrupa més de 4.200 organitzacions de l’àmbit de l’acció social a Catalunya, la promoció de pau, la defensa dels drets humans i la cooperació per al desenvolupament.
Cal aprofitar aquesta jornada per recordar que el nombre de catalans en risc de pobresa ha augmentat entre 2006 i 2011 en prop de 424.000 persones, passant de representar el 17,2% de la població (1,2 milions de persones) fins el 21,9% (1,6 milions), segons dades de l’últim informe d’Intermón Oxfam, ‘La trampa de l’austeritat’. A més, les mesures d’austeritat aplicades reforcen aquesta tendència, i les previsions apunten que, si no es corregeixen les polítiques actuals, el 2025 la taxa podria elevar fins al 34,5% dels catalans. En paral•lel, el nivell de desigualtat també ha augmentat, i segons xifes de l’Institut d’Estadística de Catalunya recollides per la Taula, el 2020 el 20% amb més recursos eren 6 vegades més rics que el 20% dels catalans més pobres, mentre que el 2004 el diferencial es situava en 4,5.
El dia Internacional per la Eradicació de la Pobresa ha estat observat cada any a partir de 1993 des de la seva declaració per l’Assamblea General de les Nacions Unides (resolució 47/196), amb el propòsit de promoure major consciència sobre les necessitats per eradicar la pobresa i la indigència en tots els països, i en particular en els països en vies de desenvolupament – necessitat que s’ha convertit en una de les prioritats del desenvolupament.