Una delegació de la Intersindical- CSC visitarà Equador i Colòmbia aquest mes de març amb l’objectiu de supervisar el desenvolupament dels projectes de formació sindical i drets humans que hi duen a terme en aquests països des del 2005. La delegació estarà acompanyada pel Coordinador Regional de l’àrea andina, en Javier Calderón, sociòleg colombià, amb qui també coneixeran altres experiències i bones pràctiques en el terreny.
La primera estada serà a l’Equador on visitaran i es reuniran amb l’equip del projecte “La vida digna i la salut a les organitzacions del camp equatorià. Capacitació i Lideratge per a un nou horitzó saludable”. Un projecte que realitzen juntament amb la Federación Nacional de Organizaciones Campesinas, Indígenas y Negras (Fenocin). La Intersindical aprofitarà la visita per reunir-se amb la direcció de l’organització i parlar sobre la situació del país, de la regió i de les perspectives de col·laboració entre ambdues entitats durant els propers anys.
Posteriorment, la delegació es desplaçarà a Colòmbia, on es trobarà amb els equips directius del projecte “Programa de formació bàsica, intermèdia, avançada i virtual per la gestió sindical” que realitzen de la mà del Sindicato de Trabajadores de las Universidades Públicas y Nacionales (Sintraunal). També parlaran amb els responsables de la iniciativa “Democràcia en profunditat. Consolidació del procés de formació avançada per a la democràcia sindical” que la Intersindical duu a terme amb una seccional de la Federación Nacional Sindical Unitaria Agropecuaria (Fensuagro) al departament del Tolima. Amb totes dues direccions tractaran la situació de violació dels drets humans que té lloc de manera constant a Colòmbia, principalment per part de grups paramilitars i l’exèrcit, i de com s’encara aquest any 2012.
A Bogotà també visitaran la seu de l’International Action for Peace (IAP), una organització internacional de la qual la Intersindical- CSC n’és membre fundadora. IAP té com a missió acompanyar persones amenaçades pels grups armats, principalment sindicalistes i defensors dels drets humans, per mitjà de persones voluntàries provinents d’Europa i dels Estats Units. La delegació també vol arribar a les zones rurals de conflicte on realitzen la tasca d’acompanyament els voluntaris i voluntàries d’aquesta entitat, però aquesta visita quedarà subjecte a qüestions de seguretat.
A banda de la tasca de suport que la Intersindical- CSC fa als projectes que realitzen les seves contraparts i el retorn en forma de sensibilització que fa a Catalunya, és important destacar el reconeixement de Catalunya com a subjecte nacional per part de les organitzacions i les persones beneficiàries, sense intermediació d’altres instàncies, fet que ajuda enormement a internacionalitzar el nostre país i reflectir la vocació solidària per a la transformació social.
La Intersindical-CSC és actualment la primera força sindical, d’obediència estrictament nacional, a Catalunya. És un sindicat nacional i de classe que agrupa treballadors i treballadores de tots els sectors productius i té com a missió la consecució d’un espai laboral català. També és el primer sindicat català de la història reconegut internacionalment, membre de ple dret de la Federació Sindical Mundial i com a tal forma part de la FOCIR. Tanmateix és membre del Comitè Executiu de la Plataforma de Sindicats de Classe de Nacions Sense Estat (PSCNSE).
Autor: Sergi Perelló
Fotografia: Federación Nacional Sindical Unitaria Agropecuaria