La Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes ha donat el tret de sortida a la nova col•lecció casos d’internacionalització amb el llibre El reconeixement internacional de l’escoltisme català. La col•lecció és una iniciativa de la FOCIR que, com a centre d’estudis, pretén estudiar diferents processos de reconeixement internacional de les organitzacions catalanes escollides per constituir models de bones pràctiques. Casos d’internacionalització pretén així ser un recurs pedagògic que ha d’ajudar el conjunt del teixit associatiu català a definir les seves pròpies estratègies i superar les dificultats per participar amb veu pròpia a les seves branques internacionals.
El llibre El reconeixement internacional de l’escoltisme català és fruit de la recerca i treball de Josep Castells, un dels impulsors del procés que va seguir l’escoltisme català per aconseguir un espai de participació propi a l’organització mundial. L’escoltisme és un moviment educatiu, present a més de 165 països dels cinc continents, que té com a objectiu transformar la societat mitjançant l’educació en la ciutadania d’infants i joves. A Catalunya l’escoltisme compta amb una llarga trajectòria internacional que es dóna a conèixer en aquesta publicació que es presentarà ben aviat en un acte públic.
La publicació compta amb la col•laboració de La Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge i rep el suport i l’interès del Departament de la Vicepresidència (Afers Exteriors i Cooperació), del Departament de Governació i Administracions Públiques (Secretaria d’Acció Ciutadana) de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.
Cal remarcar que ja s’està treballant en el segon número de la col•lecció que es centrarà en el paper del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya en el marc del Fòrum Europeu de la Joventut, plataforma que engloba prop de 40 països i que només reconeix un consell nacional per estat europeu, excepte en el cas de l’estat espanyol i del belga.