Malgrat la pluja i la foscor del darrer dilluns d’abril, el 29 d’abril es donava el tret de sortida de la primera activitat oberta al públic organitzada per la Càtedra Josep Termes, després de mesos de treball intens des de la signatura del conveni que en formalitzava oficialment la seva creació al juny del 2012. La Càtedra UB Josep Termes de Lideratge, Ciutadania i Identitats neix en el marc d’una iniciativa conjunta entre la Fundació CatDem, la Universitat de Barcelona, l’editorial Afers, la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes, la Cooperativa Setanta, la Fundació Valencianista i Demòcrata, la Fundació Emili Darder i la cooperativa Ops Neo.
Els objectius que impulsaren l’establiment de la Càtedra són ambiciosos. Per una banda es volia crear línies d’estudi i recerca en àmbits com el lideratge, la ciutadania i les identitats, i per l’altra, oferir formació als futurs dirigents polítics, socials i cívics del nostre país. Un repte i a la vegada tota una necessitat en un moment en el que hi ha un cert consens sobre la importància de potenciar i empoderar els actors que fan diplomàcia pública per encaminar bé el futur de l’acció exterior del nostre país.
La voluntat de la UB i la Fundació CatDem, signatàries del conveni, era la de generar un espai de formació que aplegués les diferents aproximacions plantejades de forma conjunta i donar pautes per contribuir a una millor governança a Catalunya i al món.
El seminari que donà el tret de sortida al cicle d’activitats que ha començat a endegar la Càtedra, s’organitzà conjuntament amb l’Institut Sallarès i Pla i el suport de la Fundació del Gremi de Fabricants de Sabadell. Anomenat ‘Nous escenaris polítics i econòmics per a la indústria catalana’, cercava la reflexió sobre el futur de Catalunya en una jornada en la que s’abordaren diferents qüestions interessants per al sector industrial català: la internacionalització de les indústries catalanes, les infraestructures existents i la seva afectació sobre les potencialitats comercials de la indústria, així com les conseqüències per a la indústria d’una hipotètica independència de Catalunya.
Durant la primera taula rodona, “La situació actual de la indústria catalana”, l’exministre Joan Majó afirmà que és vital incorporar talent i dedicar-se ferventment a la internacionalització per assegurar el futur empresarial. A la mateixa taula, el Sr. Antoni Garrell, de Fundit, declarà que la indústria del nostre país gaudeix de grans possibilitats, per bé que podria ser més forta si comptés amb una major cooperació entre els diversos empresaris i si gaudís de l’ajuda de l’administració pública.
En la segona taula, “Els reptes de la indústria catalana en una Catalunya independent”, es mantingué l’optimisme dels anteriors ponents. Es posà sobre la taula que l’estat propi és una oportunitat per a la indústria catalana i que el fet de ser un estat petit en un món globalitzat pot tenir uns avantatges fiscals importants, els quals permetrien tenir uns ingressos favorables per a dissenyar, entre altres coses, un nou sistema de justícia social, un model d’educació pròpia i unes infraestructures més competitives.
Com a idea final, del seminari n’extraiem que la qualitat i competitivitat dels productes i indústria catalanes serien un bon punt de partida per explorar el potencial competitiu d’una Catalunya independent que podria esdevenir l’estat nòrdic de la Mediterrània.