Del 10 al 19 d’agost una seixantena de joves de nacionalitats molt diverses es varen reunir a Hannover (Alemanya) en el marc del congrés Democracy in Motion – Youth in New Democratic Movements. 9 dies en el quals els assistents varen participar en un conjunt d’activitats sota un objectiu comú: construir una democràcia real i possible. Els participants provenien d’Alemanya, Grècia, Itàlia, Espanya, Catalunya, Israel, Marroc i Palestina i tots ells eren joves activistes o joves implicats en la creació d’un futur polític proper als ciutadans.
Entre les diferents activitats cal destacar tallers com el del teatre de l’oprimit, l’elaboració de campanyes de comunicació no-violenta o la fixació d’ alternatives a la democràcia actual. Totes les activitats es van dur a terme de manera participativa amb les experiències dels joves com a protagonistes. Els tallers van ser un lloc de reflexió però també un espai per enfortir les capacitats dels participants i que puguin millorar les campanyes que duen a terme en el si de les seves organitzacions.
La trobada també implica un acostament cultural que reforci l’esperit euro-mediterrani, perquè és en aquesta zona on els canvis s’estan donant amb més força i on cal lluitar. “El futur depèn del coneixement” asseguraven les joves israelianes. I és que tots els participants compartien un pensament: la informació i la formació són fonamentals per a la democràcia.
Al final, i després d’hores de debat, es va crear una declaració conjunta que posa les bases per a futures activitats dins del marc Democracy in Motion. Aquí podeu descarregar la declaració provisional. El treball en grup també ha fomentat la creació d’una aliança internacional que porta com a nom ACT FOR ALL! i que pretén facilitar l’organització d’accions conjuntes i globals per cridar a l’acció.
La delegació de l’estat espanyol estava formada majoritàriament per joves de Catalunya que han participat activament en totes les decisions. Democracy in Motion ha estat organitzat per diverses entitats socials i culturals alemanyes com Proterra project Cooperation o JANUN; i ha comptat amb la col•laboració de les associacions catalanes Nexes i Novact, Institut Internacional per la Noviolència Activa, programa de Nova-Innovació Social.