L’Associació per les Nacions Unides a Espanya atorga des de l’any 1980 el Premi per la Pau, amb el suport de la Diputació de Barcelona. En aquesta edició, el 34è Premi per la Pau ha estat concedit al PEN Català, entitat creada al 1922 per convertir-se en la plataforma per a la projecció internacional de la literatura i dels escriptors i escriptores dels territoris de parla catalana. Aquesta projecció internacional s’ha vingut donant a través de la participació activa amb els objectius del PEN Internacional, fonamentalment la defensa de la llibertat d’expressió i la lluita per a l’alliberament dels escriptors perseguits.
El Premi per la Pau reconeix els mèrits d’una obra individual o col·lectiva, una trajectòria personal o una entitat que destaqui per la seva tasca en l’assoliment dels objectius que fonamenten les Nacions Unides: la defensa de la solució pacífica dels conflictes, dels drets humans i de les llibertats fonamentals. La llista de premiats va del periodista José Luis Balbín (1980) al Casal dels Infants (2012) i inclou personalitats tan importants com Pere Casaldàliga, Nelson Mandela (Premi Nobel de la Pau 1993), Mikhaïl Gorbatxov (Premi Nobel de la Pau 1990), Hans Blix, Daniel Barenboim, Olof Palme, Miriam Makeba o Stéphane Hessel (podeu veure la llista completa a www.anue.org).
El jurat ha destacat molt especialment els programes realitzats pel PEN Català com ara el de l’Escriptor Perseguit, declarant el dia 15 de novembre com el Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit, o, des de l’any 2007, el Programa Escriptor Acollit, hereu de l’anterior Ciutats refugi impulsat pel Parlament Internacional d’Escriptors, on s’acull durant dos anys un escriptor/a amenaçat o perseguit com a conseqüència de la seva obra.
Com a membre de la FOCIR, volem transmetre la nostra més sincera enhorabona al PEN Català per la feina feta i el reconeixement rebut, tot esperant que el Premi els esperoni a continuar endavant amb la mateixa empenta que han demostrat fins ara.