La presidenta del PEN Català, Carme Arenas, i el president del Comitè de Traduccions i Drets Lingüístics del PEN Internacional, Josep Maria Terricabras, insten el PEN Internacional a denunciar davant l’ONU els atacs a la llengua catalana.
La denúncia alerta sobre ”les accions constants i creixents que els successius governs espanyols estant duent a terme contra la llengua catalana” i, en concret com el PP al capdavant del govern d’Espanya “ha exacerbat aquesta situació”. En aquest sentit, el PEN Català dóna a conèixer a la seva homòloga internacional com “a Catalunya es pretén acabar amb un model lingüístic escolar que ha estat reconegut i aplaudit per tothom, també pel Parlament Europeu, durant trenta anys” o com al País Valencià i a les Illes Balears “es fa cada dia més impossible de viure en català, de tenir una escola catalana, algun mitjà de comunicació en català, i ja no diguem una policia o unes institucions que reconeguin al català el caràcter de llengua pròpia del país que li correspon”. La denúncia parla d’un “autèntic genocidi lingüístic”, tot i que amb matisos, i “demana explícitament al PEN Internacional que, com a membre consultiu de l’ONU, es faci càrrec de la denúncia i la faci arribar a la comissió corresponent del màxim organisme internacional, a fi que aquest investigui les vulneracions dels drets humans fonamentals denunciades i hi actuï en conseqüència”. Si el PEN internacional accepta fer-se càrrec de la denúncia (es podria aprovar al juny), aquesta es farà arribar a la comissió de drets humans de l’ONU amb seu a Ginebra, on el PEN Internacional té en el plenari una delegada permanent.
Cal recordar que no és la primera vegada que el PEN Català promou davant dels organismes internacionals la defensa dels drets lingüístics i denuncia els atacs cap al català. Així el maig del 2010 el PEN Català va presentar a les Nacions Unides un informe on denunciava l’ús anecdòtic del català a la Justícia, aquest informe es va presentar en el transcurs del cicle d’Esmorzars de la FOCIR.
El PEN Internacional és una organització d’escriptors amb 135 organitzacions arreu del món que va ser creada al novembre de 1921. Uns mesos més tard, al gener de l’any 1922, Pompeu Fabra, Carles Riba, Millà Rourell i Marià Manent varen fundar el Centre Català del PEN i varen entrar a formar part del PEN Internacional amb ple reconeixement. La defensa dels drets lingüístics és una de les seves màximes i com a tal van ser els promotors de la Declaració Universal de Drets Lingüístics. Una Declaració de la que podeu conèixer tot el procés en el llibre de les X Jornades de la FOCIR de la mà de Carles Torner i Quim Arrufat (planes 73-83).