La formació del públic i la defensa del dret a l’enriquiment cultural són alguns dels objectius prioritaris de la Federació Internacional de Cineclubs, una organització històrica que va néixer a Cannes l’any 1947 i que està present als cinc continents. Del 19 al 30 de novembre, Barcelona acull al seu màxim dirigent, Antonio Claudino de Jesús, que visita diferents espais de la ciutat per promoure i fer visible el moviment cineclubista.
A Catalunya el moviment està representat per la Federació Catalana de Cineclubs (FCC), que és l’encarregada de l’organització dels diferents actes. El primer d’ells, va tenir lloc el dia 20 a la Casa Amèrica Catalunya on es va projectar el film “Como a Noita Apareceu”. A l’endemà, dimecres 21, el Sr. Claudino de Jesús i el Sr. Júlio Lamaña, secretari general de la FICC, van debatre sobre la importància de la formació del públic com a garantia de la qualitat en les obres cinematogràfiques. La trobada va comptar amb el suport del PEN Català i estava organitzada conjuntament per la FCC i la FOCIR, entitat de la qual forma part el cineclubisme català per la seva trajectòria internacional. La trobada es va realitzar a l’Aula d’Escriptors de l’Ateneu Barcelonès.
La trobada va plantejar la lluita que el cineclubisme lidera des de l’any 1987, quan varen fer pública La carta dels drets del públic de Tabor. Júlio Lamaña va destacar que “el cinema està en mans de comerciants” i el cineclubisme “ha fet sempre el seu camí de resistència perquè el públic pugui enfrontar-se a l’obra”. “El dret a l’enriquiment cultural- ha dit- és una de les principals divisions de l’home”. Antonio Claudino de Jesús va voler destacar també el paper que té la cultura en la societat i la necessitat de superar la visió de curta volada que la considera un entreteniment, “l’home necessita la cultura perquè té ànima” ha destacat. Per la seva banda, Mònica Sabata, va afegir que en el moment actual de retallades cal buscar l’equilibri “perquè és evident que un país culte progressa millor i que la superació de la crisi vindrà també per la via cultural”.
La visita del president de la FICC es tancarà el dia 30 de novembre al Centre d’Estudis Brasilers de Barcelona on es presentarà una mostra de films Capixabas.
La Federació Catalana de Cineclubs aplega 52 cineclubs de Catalunya, Andorra, País Valencià i Illes Balears i la seva lluita es concreta en treballar perquè el cinema d’autor, independent, de qualitat i de producció catalana arribi a totes les poblacions catalanes. Forma part de la FOCIR des de l’any 2011.
A