El Govern va aprovar aquest dimarts, 28 de juliol, definitivament el Pla Estratègic d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea, que fixa les línies d’actuació de la Generalitat en matèria internacional durant el quadrienni 2015-2018. El document identifica i ordena els objectius polítics, operatius i instrumentals en relació amb l’acció exterior per tal d’assolir una major coordinació i coherència entre totes les iniciatives i accions exteriors que duen a terme les diferents unitats de la Generalitat. Amb la seva aprovació, la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, adscrita al Departament de la Presidència, començarà de forma immediata l’aplicació executiva del Pla.
Aquest Pla va ser validat el passat dia 20 de juliol pel Consell d’Acció Exterior i de Relacions amb la UE en la seva primera trobada constitutiva, que va ser encapçalada pel president Mas. Aquest ens, juntament amb el Pla aprovat, forma part de la Llei d’Acció Exterior i la seva opinió i consulta en relació amb els plans estratègics és preceptiva abans de la seva aprovació definitiva. Una trententa d’entitats, institucions i organitzacions, entre elles la FOCIR, formen part del Consell d’Acció Exterior. En conseqüència, durant els darrers mesos el document ha estat sotmès a consulta i s’hi han incorporat propostes sorgides de la participació d’entitats i organitzacions de la societat civil amb una activitat internacional, així com de les comunitats catalanes a l’exterior.
El Pla Estratègic d’Acció Exterior i de Relacions amb la UE 2015-2018 es concep com un instrument bàsic per ordenar, impulsar i reforçar la política d’acció exterior de la Generalitat. El text fixa quatre objectius estratègics, que són la promoció i la defensa de Catalunya a Europa i al món a través de la internacionalització de l’economia, la cultura i el coneixement del país; el reforçament de la vocació europeista i mediterrània de Catalunya i la defensa dels seus interessos davant les institucions d’àmbit europeu i mediterrani; la contribució als objectius globals generals: la pau, la seguretat col•lectiva, els drets humans, el desenvolupament sostenible, el multilateralisme i la justícia social, entre d’altres, i promoure una diplomàcia més moderna i eficaç, que doni suport i servei als catalans a l’exterior i els faciliti un major protagonisme, donant valor al concepte de diplomàcia pública.