El passat 24 de juny, i en el marc de la 38ena reunió d’ICANN, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, la Fundació puntCAT va presentar a la seu del Parlament Europeu el grup ECLID. European Cultural and Linguistic Domains és un grup de treball format per cinc organitzacions que tenen com objectiu la creació d’un domini d’internet per a les seves comunitats culturals i lingüístiques: el bretó, .BZH, el gal•lès, .CYM, el basc, .EUS, el gallec, .GAL i l’escocès, .SCOT. El domini .CAT pioner en aquest procés actua com a membre assessor i representa un model per a aquestes comunitats.
El valor social d’aquests dominis va ser discutit per membres d’ICANN, del Council of European National Top Level Domain Registries, del High Level Group on Internet Governance de la Comissió Europea i per alguns diputats del Parlament Europeu en una taula rodona amb els conferenciants. Tots van coincidir en el valor social d’aquests dominis per tal d’ajudar en la projecció de les llengües i comunitats que representen i, alhora, per a definir espais a la xarxa on les persones d’aquestes comunitats es sentin representades. La proposta d’ECLID per tal d’agilitzar l’aprovació d’aquests dominis és implantar el mateix full de ruta que va seguir el domini .cat.
Queda patent així que el domini .cat és actualment el primer i únic domini d’Internet que representa a una llengua i, tant pel seu lideratge com pel bon funcionament, és considerat en la comunitat ICANN com un model per molts dels nous aspirants a gestionar dominis d’Internet, en particular els que s’articulen al voltant d’altres llengües.
Més seguretat per a les webs catalanes
La feina ben feta de la Fundació puntCAT ha quedat també copsada recentment en la consecució de més seguretat per a les webs .cat gràcies al sistema DNSSEC. El domini .cat oferirà la infraestructura de manera gratuïta i ha estat el segon domini genèric en posar en producció el sistema, convertint-se una vegada més en un referent mundial.