NOVA DATA: l’acte de lliurament tindrà lloc el 29 de febrer. Pepe Beúnza, primer objector de l’estat per raons ideològiques i membre del Consell Directiu de Nova, recollirà enguany el I Premi ICIP Constructors de Pau, en nom del col•lectiu d’objectors i insubmisos. L’acte de lliurament va ser endarrerit i tindrà lloc finalment el proper 29 de febrer al Parlament de Catalunya. El guardó vol reconèixer la tasca del col•lectiu “en representar una lluita llarga i diversa contra el servei militar obligatori, que va contribuir a l’aprofundiment de la democràcia i a difondre els valors de la cultura de la pau i, amb el rebuig a l’ús de les armes, l’objecció de consciència, la desobediència civil i la resolució noviolenta dels conflictes”.
La lluita portada a terme pels objectors i insubmisos de consciència al servei militar obligatori va començar durant la dictadura franquista i va continuar un cop instaurada la democràcia. Fou una lluita llarga i arriscada, que comportà persecucions, judicis i empresonaments i que propicià la Llei d’Objecció, aprovada el 2002 pel Congrés dels Diputats.
El col•lectiu d’objectors i insubmisos va tenir diverses organitzacions i grups (Moviment d’Objecció de Consciència, GANVIA, MILI-KK o l’Associació d’Objectors de Consciència) i molts protagonistes, Beúnza és avui en dia un símbol d’aquesta lluita. Ell fou la primera persona en introduir a l’estat espanyol una nova forma de lluita contra l’exèrcit quan, el 1971, sota la dictadura franquista, es va negar a fer el servei militar, fet pel qual va patir dos consells de guerra, per desobediència i per deserció, i va ser condemnat a quinze mesos de presó i a divuit mesos en un batalló disciplinari al Sàhara Occidental. La seva acció de desobediència civil va esdevenir un referent estatal i internacional, que posaria les bases del moviment d’insubmissió i que més tard acabaria amb el servei militar obligatori.
El Premi ICIP Constructors de Pau, de caràcter anual, té la voluntat de guardonar i reconèixer públicament a persones, col·lectius o entitats que han treballat i han contribuït d’una manera destacada i dilatada a promoure i fomentar la pau. El guardó consisteix en una distinció honorífica, un reconeixement públic i una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, activista i artista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol.
Des de la FOCIR volem felicitar a NOVA, entitat membre des del 2009, per aquest premi i a l’Institut Català Internacional per la Pau, ICIP, per la iniciativa.
Més informació sobre Pepe Beúnza