El CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions) ha tancat un projecte de partenariat amb l’Institut dels drets de les minories de l’Acadèmia Europea de Bozen/Bolzano per tal de crear el projecte ALIAS (Autonomia, Lavoro e Integrazione in Alto Adige/Süd Tirol – Autonomia, Treball i Integració a Tirol del Sud). Igual que a la resta d’Itàlia, la Província Autònoma de Bozen/Bolzano ha registrat un augment important de la immigració des de mitjans de 1980. Tot i ser un procés que s’està donant a tot Itàlia, les dinàmiques migratòries a la província de Bolzano són força particulars, ja que es dóna una situació de convivència mútua entre les minories locals establertes i les minories culturals nouvingudes. Per tant, qualsevol procés d’integració per aquestes noves minories ha de ser estudiat tenint en compte aquest context específic.
En aquest sentit, les regions amb minories locals establertes, que a la vegada són territori d’arribada de moviments migratoris importants, com és el cas de Catalunya, el Quebec, el País Basc i Escòcia, resulten un punt comparatiu interessant per estudiar el cas de Bolzano.
Catalunya fa temps que aplica unes polítiques d’integració força innovadores tenint en compte aquest context específic de minoria cultural prevalent establerta al territori. Una situació similar es viu a la Província Autònoma de Bozen/Bolzano, on les poblacions minoritàries de parlants alemanys i ladins viuen al costat de diferents comunitats d’inmigrants.
Per aquest motiu s’ha demanat la col•laboració del CIEMEN amb l’Institut dels Drets de les Minories de l’Acadèmia Europea de Bozen/Bolzano, per tal de compartir bones pràctiques en el camp de la migració i la integració, així com fomentar la creació de polítiques i plans d’acció davant de la propera llei d’integració a nivell provincial.
El projecte ALIAS cerca donar resposta a certes qüestions que també ens plantegem a casa nostra, com és el debat històric sobre si les institucions locals en territoris autònoms tenen una aproximació a polítiques d’integració diferent al que tenen les institucions nacionals o locals de regions no autònomes. Per altra banda, per tal de protegir les minories històriques locals tot garantint els drets i la integració dels nouvinguts, cal segurament qüestionar quines polítiques d’immigració i competències haurien de ser descentralitzades a l’àmbit local per tal d’atendre ambdues qüestions.
El CIEMEN és entitat membre de la FOCIR des del 1995, i des del seu establiment a Catalunya al 1978, promou el coneixement i el reconeixement dels drets col•lectius dels pobles, per part de la societat en general i de les instàncies representatives adients. El seu ideari té com a referent la “Declaració Universal dels Drets Col•lectius dels Pobles”, text no oficial confeccionat per un equip d’experts i aprovat pels membres de la Conferència de les Nacions sense Estat d’Europa (CONSEU) el 1990. És aquesta declaració un recull de drets ja reconeguts però no reformulats encara per una Declaració oficial, conjuntament amb una aportació complementària de propostes que van en la línea d’una nova generació dels drets humans.