El passat 22 de gener va començar al poble d’Ahrntal (Tirol del Sud) la campanya de consultes populars sobre la seva autodeterminació. El CIEMEN, entitat membre de la FOCIR, va participar de la mà de Quim Arrufat qui va exercir com a observador i, alhora, va donar a conèixer l’experiència catalana en una sessió informativa. Els índexs de participació han estat segons els organitzadors alts i auguren que les votacions, que duraran fins el novembre, superaran el 50% d’afluència.
El procés, que ha pres com exemple el procés de referèndums populars que té lloc a Catalunya des de 2009, està impulsat pel partit Llibertat Sud-tirolesa (Süd-Tiroler Freiheit, STF) que compta amb dos escons al Parlament del Tirol del Sud. Membres d’aquesta formació, convidats pel CIEMEN, van tenir la oportunitat d’acudir com a observadors a les consultes catalanes del 12 de desembre de 2009 i del 20 de juny de 2010.
Segons el cens de 2001, més del 98% dels residents d’Ahrntal són de llengua alemanya, i només l’1% declaren l’italià com a llengua pròpia. A més a més Segons una enquesta del 2007, el 54,6% dels sud-tirolesos serien partidaris d’abandonar Itàlia: el 33,4% ho faria com a estat independent i el 21,3% desitjaria la unió amb Àustria.
A la llum dels resultats el president del Tirol del Sud, Luis Durnwalder, qui pertany al partit majoritari Südtiroler Volskpartei, es va reunir el següent cap de setmana amb el ministre d’Afers Estrangers austríac, Michael Spindelegger, per analitzar la qüestió de la doble ciutadania italiana-austríaca per a tots els sud-tirolesos. L’STF, per la seva banda, també és partidària de la doble ciutadania, i ha iniciat una campanya de recollida de signatures per reclamar al Parlament d’Àustria que aprovi les modificacions legals necessàries perquè qualsevol sud-tirolès que ho vulgui pugui aconseguir la nacionalitat austríaca.
Podeu seguir tot el procés i obtenir més informació a Nationalia, el diari digital de les nacions sense estat a Europa i al món, impulsat pel CIEMEN.