L’Ajuntament de Perpinyà va aprovar per unanimitat el passat 10 de juliol la Carta Municipal pel Català on es reconeix el català, juntament amb el francès, com a llengua històrica de la vila. La carta, emparada en diversos textos internacionals i en la Constitució francesa, vol garantir el futur de la llengua i assegurar-ne la seva presència en diversos camps de la vida pública i social de Perpinyà.
La carta suposa un pas important segons declaracions de Jean-Marc Pujol, batlle de Perpinyà, ja que amb aquesta carta s’integra l’ús del català dins els serveis de l’Ajuntament. Fins el moment era l’Institut Font Nova, organisme extern, el que s’encarregava de la promoció del català per a la ciutat.
Els objectius detallats al pla són garantir la pervivència i la transmissió de la llengua catalana; permetre’n l’ús a cada perpinyanès que el vulgui fer servir; assegurar-ne la presència a les institucions i contribuir a la integració dels nous habitants i participar en la cohesió social i en el desenvolupament econòmic del país. Per assolir aquests reptes la carta planteja cinc àmbits d’actuació: l’ensenyament, el servei a la infància, la senyalització, els serveis i l’ús social, i els mitjans de comunicació. Segons aquest text es donarà, entre altres, suport a un Pla d’obertura de classes bilingües i immersives, i es farà especial èmfasis en tot allò que afecta a la comunicació amb el públic i a la senyalització. La voluntat de l’Ajuntament és ara que aquesta carta s’ampliï als 25 municipis de la Comunitat d’Aglomeració Perpinyà-Mediterrània.
La carta fa així visible el sentiment de catalanitat d’aquesta comunitat i contempla mesures que tot i les seves limitacions- les sessions del Consell Municipal de Perpinyà es continuaran fent en francès- haurien estat impossibles fa unes dècades.