El món està canviant molt ràpidament, i les properes generacions hauran d’afrontar grans reptes socials, mèdics i ambientals. Uns reptes que s’han d’abordar des d’una visió transversal. I és que les qüestions mèdiques estan vinculades a aspectes humans, socials i tecnològics; tot allò que té a veure amb la sostenibilitat té unes implicacions en la societat i en la salut de les persones, i els aspectes socials són indestriables de la salut i el medi ambient. Amb l’objectiu de plantejar ―en el context d’Europa― les realitats, els dilemes i les oportunitats en el camp de la medicina, el medi ambient i la realitat social, experts d’arreu del món es troben, del 16 al 18 de juliol, a Barcelona, en el 26è Congrés Anual de l’Academia Europaea titulat Young Europe: realities, dilemmas and opportunities for the new generation.
Nubia Muñoz, líder en la descoberta de la vinculació entre el virus del papil•loma humà i el càncer d’úter; Gordon McBean, un dels principals autors i revisors del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic i Saskia Sassen, sociòloga nord-americana que ha centrat la seva recerca en la globalització, la immigració, les ciutats globals, les noves tecnologies i els canvis dins l’estat liberal, són els ponents principals de cadascun dels blocs temàtics del Congrés ―«Avenços en medicina i salut», «Aspectes socials i oportunitats» i «Medi ambient i sostenibilitat». Ells mateixos van constatar a la conferència de premsa inaugural del congrés que va tenir lloc aquest dimecres, que cada any es diagnostiquen, al món, mig milió de casos de càncer de coll d’úter; que el consum d’aigua s’ha incrementat, des de la dècada dels cinquanta, en un quatre-cents per cent i que les anàlisis econòmiques exclouen una part de la realitat social.
En el primer bloc, a més de tractar-s’hi el virus del papil•loma humà en l’etiologia i la prevenció dels càncers genitals, es parla de qüestions com la protecció del cervell dels nounats, la capacitat de la llum per a activar el sistema auditiu, i l’ús de la nanotecnologia en el subministrament de medicaments. En el bloc «Aspectes socials i oportunitats», a més de la ponència de Sassen, s’estudien qüestions com ara la política científica i el valor de la ciència en moments difícils, l’educació des d’una perspectiva demogràfica global per al segle XXI, i els canvis en les relacions de la zona euromediterrània i la mobilitat per causes de gènere de les dones musulmanes. En el tercer bloc que encapçala Gordon McBean, es parla de temes tan diversos com ara la geogovernança, el canvi climàtic i els recursos hídrics a les muntanyes, i els aspectes econòmics i les polítiques efectives per a una transició energètica.
L’organització del Congrés és a càrrec del Barcelona Knowledge Hub, l’oficina per a la Mediterrània i el sud d’Europa de l’Academia Europaea, amb seu a l’IEC, i té la col•laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació La Caixa, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i l’IEC.
L’Academia Europaea, amb seu a Londres, és una de les associacions científiques més prestigioses del món. Es va fundar l’any 1988, i actualment agrupa més de tres mil científics i acadèmics europeus de tots els àmbits del coneixement que són experts i líders en les respectives matèries.