El Centre Unesco de Catalunya- Unescocat va ser ahir el centre del debat sobre l’evolució de la reivindicació dels drets de les nacions sense estat a partir del treball del politòleg Jaume López Hernández. El politòleg va presentar el número 4 dels Quaderns de Recerca d’Unescocat on defineix les bases teòriques del dret de decidir, amb una formulació jurídica explícita, diferent de la del dret d’autodeterminació.
Segons aquest estudi, la concreció conceptual i política del dret a l’autodeterminació en un context democràtic i liberal ha anat experimentant canvis de matís, nous tractaments, justificacions i implicacions que marquen noves pautes tant en l’àmbit normatiu i argumental com en l’estratègic i polític. Es pot considerar l’aparició d’un nou concepte, «el dret a decidir», com un reflex d’aquestes noves tendències, un concepte que es confon amb el dret a l’autodeterminació però que té una formulació jurídica explícita i diferenciada.
La presentació del treball va aplegar una trentena de representants del món acadèmic, polític, empresarial, dels mitjans de comunicació i de la societat civil. A aquest seminari hi van assistir la Mònica Sabata, presidenta, i quatre membres més de la Junta Directiva de la FOCIR, en Francesc de Dalmases de l’Associació Solidària Igman, en Ricard Vilaregut del CIEMEN, l’Eulàlia Pascual de la Federació Catalana D’ONG pel Drets Humans i l’Arnau Garcia de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge.
L’autor
Jaume López Hernández és Doctor en Ciència Política i de l’Administració (2002) i Màster en Teoria Política i Social (1996) per la Universitat Pompeu Fabra, Màster en Filosofia de les Ciències Socials per la London School of Economics and Political Science (1997) i Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia (1993) per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, és professor del Departament de Ciències Polítiques i Socials (UPF), consultor als Estudis d’Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya, i imparteix docència al màster en Comunicació Política i Social de la Facultat de Comunicació Blanquerna (Universitat Ramon Llull).
Els quaderns de recerca
El Centre UNESCO de Catalunya té entre els seus objectius afavorir sinèrgies i complicitats que construeixin les bases d’una autèntica cultura de pau, a través d’actuacions de tipologies diverses, entre les quals la recerca aplicada. Unescocat vol contribuir a l’aportació de coneixement al servei de diferents institucions públiques i entitats de la societat civil, perquè aquest coneixement faciliti la presa de decisions i la definició d’iniciatives i programes més eficients i sostenibles. En aquesta línia, la col•lecció Quaderns de Recerca presenta els resultats de recerques portades a terme per Unescocat o per altres persones i institucions, que tenen per objecte d’estudi àmbits estretament vinculats al treball de la UNESCO i les Nacions Unides. Aquesta publicació (periòdica, bilingüe català-anglès i en format digital) pretén ser un instrument per aprofundir en la temàtica i per facilitar propostes d’acció.
Recull de notícies: