El PEN Català i el Centre UNESCO de Catalunya organitzen amb motiu del Dia Internacional de la Llibertat de Premsa dues taules rodones per parlar sobre “Periodisme i xarxes socials” els propers 3 i 4 de maig a Girona i Barcelona respectivament.
Després del paper que han tingut eines com el facebook o el twitter per difondre la informació i mobilitzar la ciutadania en països on la llibertat d’expressió no existia, el Dia Internacional de la Llibertat de Premsa ha volgut centrar el debat en els “Mitjans de comunicació del segle XXI: noves fronteres, noves barreres”. Enguany l’esdeveniment coincideix amb el 20º aniversari de la Declaració de Windhoek per a la promoció de mitjans de comunicació lliures i pluralistes i es preveu que es realitzin esdeveniments per a commemorar-ho en més de 100 països.
A Catalunya els dos actes programats començaran amb el visionat d’uns videoclips breus a càrrec d’Antoni Segura i Carles Solà. Més tard s’iniciarà el debat amb periodistes internacionals com Juan Tomás Ávila Laurel (Guinea Equatorial), Ricardo González Alfonso (Cuba), Salem Zenia (Cabília, Algèria) i Rhodah Mashavave (Zimbabwe). El debat serà moderat a Girona per Assumpta Cantalozella i a Barcelona per Vicent Partal.
Cal destacar que el proppassat 29 d’abril i, també amb motiu del Dia Internacional, el secretari general del Consell d’Europa, Thorbjørn Jagland, i el president del PEN Internacional, John Ralston Saul, van signar una declaració conjunta per expressar la seva preocupació per les creixents amenaces a la llibertat d’expressió. En la declaració destaquen que a la persecució a periodistes i a escriptors d’arreu del món es sumen ara penes de presó per als bloggers, els periodistes-ciutadans, els activistes a través de la xarxa i fins i tot als simples usuaris d’Internet que exerceixen el seu legítim dret a la llibertat d’expressió.