La crisi econòmica global que estem patint a Occident no perdona i està afectant a molts sectors importants per la supervivència intel•lectual de l’espècie. Entre ells, el sector de la cultura, al que la pujada de taxes i les dificultats generalitzades que pateix l’àmbit de l’oci i el consum, no ha deixat intocat.
Si bé el cinema n’és un dels afectats, el context de retallades ha servit per augmentar la implantació del cineclubisme en territori català. Al llarg del 2012, en base a una enquesta lliurada als cineclubs i a la qual han respost unes 34 entitats de les 40 consultades, podem parlar d’un nombre de 1122 sessions programades i un total de 75.109 espectadors. La mitja per sala es manté en 67 espectadors per sessió, la mateixa que al 2011, dada que indica que el públic dels cineclubs és un públic fidel a la seva activitat.
Els cineclubs han programat 902 sessions en activitat regular i 219 en activitats extraordinàries com són les sessions de curts, els festival o els cinemes a la fresca… Durant el 2012 percentualment un 56% foren versions originals subtitulades mentre que un 19% incorporà la llengua catalana en versió original en català, doblada o subtitulada.
Aquestes dades ens fan ser optimistes de cara al futur en tant que veiem que s’ha donat un increment real en tots els apartats en relació al 2011: s’ha promocionat més la VO subtitulada, s’han programat més sessions i s’han potenciat més les petites produccions i el cinema d’autor.
Aquestes dades han estat facilitades per la Federació Catalana de Cineclubs, entitat que existeix des de 1978 i és membre de la FOCIR des del 2011. Va néixer amb l’objectiu d’agrupar els cineclubs de Catalunya i altres territoris de parla catalana per tal de potenciar el cinema com un fet cultural, facilitant els serveis necessaris d’assessorament, gestió, documentació i divulgació per a estendre el moviment cineclubístic.