Prop de cent cinquanta esperantistes catalans i de diversos indrets del món es van reunir a la ciutat de Barcelona durant el 35è Congrés Català d’Esperanto (Kataluna Esperanta Kongreso 2011). El va organitzar l’Associació Catalana d’Esperanto, una entitat compromesa amb aquest moviment mundial que fomenta la diversitat lingüística, perquè lluita pel dret de tots els pobles a fer servir la seva pròpia llengua.
El Congrés va tenir com a eix temàtic principal el multilingüisme a la Unió Europea, però també hi va haver lloc per a la poesia, els concerts i un homenatge als brigadistes internacionals. El tret de sortida va tenir lloc el dia 28 d’octubre amb una xerrada en català presentant l’esperanto, un taller de danses d’arreu del món i un concert del cantant occità JoMo. Les activitats es van dur a terme a la Farinera del Clot i es van allargar fins l’1 de novembre (veure programa en català). Els assistents també van poder gaudir de conferències i debats de la mà d’esperantistes nacionals i internacionals com: Jorge Camacho, escriptor i intèrpret d’Espanya i Taiwan, Katalin Kováts, lingüista i pedagoga d’Hongria i dels Països Baixos, Kevin de Laet, periodista flamenc, Michael Boris, enginyer informàtic i activista en el moviment internacional esperantista de Piemont o Zlatko Tisljar, filòsof, lingüista i pedagog de Croàcia i Eslovènia.
Els esperantistes valoren la diversitat lingüística i la defensen, només a Barcelona es parlen més de tres-centes llengües. Tenen la ferma convicció que totes les llengües són iguals en valor i drets, i cap d’elles ha de subordinar-ne d’altres. I aquí resideix el seu tresor i la seva raó de ser. Cal recordar que un 50 % de les 4000-6000 llengües que es parlen al món avui en dia corren el perill d’extingir-se en els propers anys.
L’Associació Català d’Esperanto és membre de la FOCIR i té una intensa activitat internacional.