Catalunya i França sempre han tingut certa afinitat cultural, promoguda en part per la proximitat veïnal i també per aquesta admiració i complicitat que certes ments pensants han tingut unes envers les altres des d’una i altra banda dels Pirineus.
El cas és que l’Institut Ramon Llull, garant i promotor de la llengua i cultura catalanes arreu del món, aquest passat mes de març ha fet una aposta forta per la difusió de la nostra identitat cultural en territori francòfon. Amb la participació de Barcelona com a ciutat convidada al Saló del llibre de París 2013, un dels més importants de l’àmbit internacional, es presentaven una trentena d’autors traduïts recentment al francés, l’obra dels quals està estretament vinculada a la capital catalana. Sota el lema Barcelona, ville des prodiges, la presència de la literatura de Barcelona al saló del Llibre es convertia així en un clar indicador de la bona salut de la nostra literatura, com deia el Conseller de Cultura Ferran Mascarell.
Però això no ha estat de tot, ni de bon tros. L’IRL promou fa temps l’ensenyament de la llengua catalana i de la literatura que s’hi expressa a universitats i centres d’estudis superiors fora del domini lingüístic, tot donant suport a una xarxa de lectorats. Més de 150 universitats a tot el món imparteixen docència de català i més de 6.000 estudiants segueixen cursos de llengua i cultura catalanes a data d’avui. Una xifra gens menyspreable, sens dubte. L’Institut Ramon Llull també fomenta els estudis avançats i la recerca sobre la llengua i la cultura catalanes a través de centres d’estudi i càtedres de professors visitants en universitats de prestigi reconegut, com és el Centre d’Estudis Catalans de la Universitat de la Sorbona de París, entre altres.
I és precisament a la Sorbona on l’IRL va organitzar una Jornada sobre el Barça i la cultura catalana, amb motiu o coincidència del partit de Lliga de Campions entre el PSG i el FC Barcelona. Aquest acte, es va enmarcar dins un conveni signat el setembre passat entre el club blaugrana i l’Institut Ramon Llull per promoure la cultura catalana al món. Els objectius d’aquest acord són bàsicament dos, i que enllacen amb l’aposta que des de la FOCIR s’ha fet sempre cap a l’empoderament de la societat civil organitzada com a representants de la llengua i cultura catalanes arreu del món: per una banda s’ha volgut coordinar les potencialitats de totes dues institucions com a ambaixadores catalanes vinculant els valors de la cultura amb l’esport, i per l’altra agermanar la xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior de l’IRL amb la xarxa internacional de penyes barcelonistes per dur a terme activitats conjuntes.
I després de França, més. Des de la FOCIR veiem que a l’hora d’exportar cultura i convicció, les fronteres, si un cas, ja ens les posem nosaltres.