El passat 25 de juny Barcelona va endegar la XIV edició del Congrés Internacional de Química i Medi Ambient, organitzat conjuntament per la Societat Catalana de Química, filial del Institut d’Estudis Catalans i la Reial Societat Espanyola de Química.
Hi van participar més de quatre-cents científics de cinquanta quatre països de tot el món, una xifra gens menyspreable i que ens ajuda a posicionar Barcelona al nivell internacional d’altres ciutats mundials.
La preocupació per la situació del medi ambient com a conseqüència de les activitats humanes relacionades directa o indirectament amb la química van centrar bona part de les presentacions i de les discussions del Congrés. Les intervencions van estar agrupades en diferents simposis, tractant temes diversos relacionats amb aquesta disciplina, com la contaminació atmosfèrica – la dels sediments i la de l’aigua-, l’aparició de nous contaminants – la seva transformació i destinació, les conseqüències toxicològiques, el tractament, l’eliminació i la modelització- i el desenvolupament d’un nou tipus de química verda i sostenible.
La investigació en ciències de la biologia i de la química ens revela que els processos industrials en química i petroquímica també poden representar un paper fonamental en la resolució de problemes mediambientals, com per exemple en el canvi climàtic, la gestió de les escombraries o l’eficiència energètica per fer-ne menció d’alguns.
Dins d’aquest camp, les investigacions van en la línea de desenvolupar mètodes més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, mantenint a la vegada el desenvolupament de l’economia i indústria actuals. Per exemple els bio carburants, que són els carburants derivats de la biomassa, o els bio plàstics, aquells produïts a partir de recursos naturals com les plantes, les noves tecnologies d’enllumenat i altres metodologies que permeten integrar la tecnologia amb la naturalesa i l’ésser humà.
El Congrés Internacional ICCE2013 és bianual i d’àmbit europeu, tot i que en aquesta edició s’ha obert a la participació de científics de tot el món arrel de la col•laboració de l’American Chemical Society.